Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



Samenhangende zorg dichtbij huis

Toespraak, 23 mei 2008

Hier komen Awbz, Zvw en Wmo samen. Dat zei staatssecretaris Bussemaker tijdens de opening van Gezondheidscentrum IJburg in Amsterdam. Zij prees de voorgenomen samenwerking tussen de verschillende disciplines van zorg en de persoonlijke benadering waarbij het centrum inspeelt op de leefomgeving van bewoners van IJburg.

Dames en heren,

Ik val meteen met de deur in huis. Gefeliciteerd! U heeft hier een prachtig gezondheidscentrum én het is goed zichtbaar! Ik dacht dat ik wel even zou moeten zoeken in deze nieuwe wijk van Amsterdam, maar door de grote blauwe stickers in het raam had ik u snel gevonden: `De dokter zit hier', las ik op de voorgevel. Nou zit er in dit pand meer dan alleen een huisarts, maar ik begrijp ook dat u niet alle disciplines op die sticker kwijt kunt, want het zijn er nogal wat!

Een Ouder en Kind centrum, Viia (tot heel kort geleden bekend als stichting Voorportaal), fysiotherapie, logopedie, psychologie, verloskundigenzorg en dan heb ik nog niet eens alle vormen van zorg genoemd die onder dit dak huizen.

Samen streeft u ernaar om in dit gezondheidscentrum persoonsgericht te werken. Dat spreekt mij enorm aan, want ik ben groot voorstander van een persoonsgerichte aanpak in de zorg. Niet denken: `wat hebben wij als zorginstelling te bieden?' Nee, vragen: `welke vormen van zorg heeft de patiënt nodig? En: `hoe kunnen we die dichtbij of zelfs ín huis brengen?'

Dat kan alleen in een gezondheidscentrum waar de tijd wordt genomen voor patiënten, ook bij hen thuis als dat nodig is, en waar hulpverleners goed met elkaar samenwerken. Wat mij opvalt, is dat u daar zelfs nog een stap verder in gaat. U spreekt van `de bewoner van IJburg' niet van `de patiënt in IJburg' en biedt zorg die inspeelt op de leefomgeving.

Als mijnheer De Vries bijvoorbeeld continue hoofdpijn heeft dan kijkt u niet alleen naar een directe oplossing voor het wegnemen van die klacht, maar nadrukkelijk ook waarom mijnheer Janssen voortdurend hoofdpijn heeft. Hangt het misschien samen met wonen in IJburg, waar het soms lastig is nieuwe sociale netwerken te smeden? Of speelt er iets anders? U betrekt dat stukje bij uw zorg. Zo persoonsgericht te werken vraagt om goede samenwerking en verbinding binnen de eerstelijnszorg.

De kracht van de eerstelijns zorg is zorg `dicht bij huis' te bieden. Dat onderstreepte minister Klink ook in de visie `dynamische eerstelijnszorg' die hij in januari naar de Tweede Kamer stuurde. Mensen hebben ook behoefte aan die persoonlijke benadering. Door, zoals u hier ook doet, meerdere disciplines op één locatie te verbinden, verkort u de communicatielijnen en vergroot u het contact tussen hulpverleners. Dat brengt een verhoogde kwaliteit van zorg, zeker als daarnaast de banden met de tweedelijnszorg versterkt worden.

Dat zie ik ook hier in IJburg. Bijvoorbeeld op de 5e verdieping met het spreekuur van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis.

Zoals ik al zei: verbinding tussen disciplines. Daar draait het om. `Hier in IJburg komen Wmo, Zvw en AWBZ bij elkaar'. Dat hoorde ik hier net iemand fluisteren. Voor mij is dat een fijne gedachte, want ik hecht er enorm aan dat mensen zelfstandig kunnen wonen, ook als ze langdurig zorg nodig hebben. Bijvoorbeeld gehandicapten of mensen die met dementie te maken krijgen. Dat begint hier meteen op de mat van het gebouw bij de receptie van Viia. Ik heb me laten vertellen dat er ondertussen al enkele groepen nieuwe bewoners met behoefte aan speciale zorg zijn neergestreken. Met een ondersteuningsplan van dit centrum werkt u allen samen om deze mensen van goede zorg te voorzien. In de toekomst, als IJburg zich verder heeft ontwikkeld, komen er voor deze bewoners centrale contactpunten op maximaal 200 meter van huis.

U biedt de bewoners van IJburg samenhangende zorg waarin zij zelf centraal staan. Daarmee rust op u een bijzondere verantwoordelijkheid. U zet hier namelijk samen de standaard voor de 3 andere gezondheidscentra die in de komende jaren nog gerealiseerd worden op de andere eilanden in deze wijk. Ik mag wel zeggen: de lat ligt hoog. Maar ik heb er vertrouwen in. Want hier voor mij zie ik enorm gedreven mensen bouwen aan die persoonlijke manier van zorg waar ik me ook hard voor maak.

Ik wens u veel succes bij uw missie en ben er van overtuigd dat die blauwe sticker in het raam straks niet meer nodig is. Omdat mensen u goed weten te vinden, maar ook omdat uw gebiedsgerichte en vooral persoonlijk aanpak ervoor zorgt dat het zo goed gaat met mensen dat zij u niet meer hoeven te vinden. Dat gezegd hebbende, vind ik het nu tijd om dit gezondheidscentrum officieel te openen.

Hartelijk dank voor uw aandacht.