Gemeente Hoorn


Menno Horjus nieuwe griffier gemeenteraad Hoorn

24 juni 2008 - Menno Horjus wordt de nieuwe griffier van de gemeenteraad van Hoorn. Op 24 juni wordt hij officieel door de gemeenteraad benoemd. Horjus is de tweede griffier sinds de invoering van het dualisme in 2002.

Horjus (40) ging na zijn studie Bestuurskunde aan de Vrije Universiteit in 1998 werken bij de provincie Noord-Holland. Hij heeft bij de provincie diverse beleidsmatige -en adviesfuncties vervuld. Vanaf 2004 was hij griffier van de Statencommissie Economie, Landbouw en Europa. Zijn laatste functie bij de provincie betrof adviseur van Provinciale Staten.

In 2002 is het dualisme ingevoerd in het gemeentebestuur. Er is een duidelijke scheiding gekomen tussen de taken van het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad. Dat betekent dat wethouders geen lid meer zijn van de gemeenteraad.

De griffier ondersteunt samen met de griffiemedewerkers de raad bij de uitoefening van zijn taak. Hij ondersteunt de burgemeester met raad en daad in zijn rol als voorzitter van de gemeenteraad. De griffier geeft leiding aan de medewerkers van de griffie. Hij is griffier van de gemeenteraads-vergadering en het presidium. Verder is hij adviseur voor de gemeenteraadsleden.