Groen!

Brussel, 21 juni 2008

Groen! vraagt aan Parlementsvoorzitter Vanderpoorten het Rekenhof in te schakelen voor het Argex-dossier

Vlaams volksvertegenwoordiger Rudi Daems wil dat het Vlaams Parlement het Rekenhof vraagt een onderzoek in te stellen naar de wijze waarop het contract is afgesloten tussen de Vlaamse overheid en de NV Argex/Sterhoek over het storten van baggerspecie in Kruibeke/Zwijndrecht. Dit onderzoek moet gaan over de prijsvorming, de financiële transacties, de wijzigingen in de aandeelhoudersstructuur en de mogelijke rol van wijlen Valère Vautmans.

In 2005 sloot de NV Waterwegen en Zeekanaal in opdracht van toen nog Minister van Openbare Werken Kris Peeters (CD&V) een belangrijk (huur)contract van 15 jaar voor een bedrag van totaal ongeveer 70 miljoen euro voor het storten van bagger- en ruimingsspecie uit o.a. Schelde, Rupel, Dijle en Nete. Rudi Daems volgt dit dossier reeds 2 jaar op. Meermaals kaartte hij dit dossier aan in het Vlaams Parlement, en uitte hij fundamentele bedenkingen bij de wijze waarop het contract is tot stand gekomen.

Uit de krantenberichtgeving van vandaag (`Grote zwendel met gebakken lucht', De Morgen) blijkt dat wijlen Valère Vautmans (Open VLD), die destijds het contract namens de Vlaamse overheid onderhandelde en ondertekende, bijna tegelijkertijd en voor dezelfde periode van 15 jaar een contract afsloot tussen zijn eigen kantoor en de NV Bouwen en Milieu, voor ongeveer 2500 euro per maand.

Daems vroeg reeds eerder naar een audit over de markwaardige totstandkoming van het huurcontract, maar vond geen gehoor bij de opvolger van Minister-President Kris Peeters, minister Van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V). Rudi Daems: "Het contract werd afgesloten anno 2005. We zijn vandaag 2008, en het is nog steeds niet duidelijk of alle nodige vergunningen kunnen afgeleverd worden. Intussen stort de Vlaamse overheid elke jaar bijna 5 miljoen euro voor de huur van een stortput waar nog geen gram baggerspecie werd gestort. Goed bestuur?"

Groen! herhaalt - gezien de nieuwe feiten - de vraag naar een grondig onderzoek. Vandaag nog vertrekt een brief aan Vlaams Parlementsvoorzitter Marleen Vanderpoorten, om het Rekenhof in te schakelen een grondig onderzoek te verrichten naar de prijsvorming, de financiële transacties, de wijzigingen in de aandeelhoudersstructuur in NV Argex/Sterhoek, en de betrokkenheid van wijlen Valère Vautmans als voorzitter van de Raad Van Bestuur van Waterwegen en Zeekanaal en voormalig bestuurder van de NV Bouwen en Milieu. In afwachting van de resultaten van dit onderzoek vraagt Daems de betalingen in het kader van het huurcontract van Argex stop te zetten, alsook de (eventuele) lopende onderhandelingen rond de huur van een kleiput in Merksplas door (deels) dezelfde betrokkenen.

Rudi Daems, Vlaams parlementslid