Groen!

Brussel, 23 juni 2008

Minister Turtelboom moet praten met hongerstakers in Begijnhofkerk

Het uitblijven van regularisatie omzendbrief is onaanvaardbaar

Groen! maakt zich ernstig zorgen over de gezondheidstoestand van de 120 hongerstakers in de Begijnhofkerk in Brussel. Deze mensen gaan al de 47ste dag van hun hongerstaking in. Velen zijn wanhopig en hebben niets te verliezen. Het gevaar voor blijvende gezondheidsletsels of erger is reëel. Minister Turtelboom liet eerder al weten dat ze nooit zal toegeven aan hongerstakingen. Tegelijk beloofde ze een omzendbrief met objectieve criteria rond mogelijke regularisaties.

Freya Piryns: "Die omzendbrief laat nu al weken op zich wachten. Blijkbaar raakt de meerderheid het niet eens over het te volgen asielbeleid, met als gevolg dat 120 asielzoekers geen andere oplossing zien dan zich nu al meer dan 47 dagen te verschuilen in de Begijnhofkerk zonder eten. Vermits minister Turtelboom er zelf niet in slaagt uitsluitsel te geven rond de criteria die ze zal hanteren in haar omzendbrief, moet ze met de mensen in de Begijnhofkerk het gesprek aangaan en een oplossing voor hen te zoeken. Het is immers niet de schuld van de hongerstakers dat zij er niet in slaagt om haar omzendbrief met duidelijke en aanvaardbare criteria naar buiten te brengen."

Groen! heeft nooit gepleit voor een open grenzen beleid, maar wel op een menswaardige behandeling van asielzoekers. Mensen die al lang in ons land verblijven en geïntegreerd zijn, hebben recht op regularisatie. Het gaat om mensen die de taal kennen, geïntegreerd zijn, actief zijn en die wel degelijk een meerwaarde betekenen voor onze samenleving. Daarom zal Groen! de manifestatie van Forum Asiel en Migratie op zondag 29 mei mee steunen.

Freya Piryns, senator