Groen!

Brussel, 23 juni 2008

Woningensloop in Doel is onwettelijk

"De sloop moet onmiddellijk stopgezet worden"

Doel ligt nog steeds in woongebied en er is nog steeds geen beleidsplan om het gebied een andere functie te geven. Jos Stassen, Vlaams parlementslid: "Op 19 mei 2000 besliste de paars-groene Vlaamse regering dat de inwoners van Doel in hun huis mochten blijven wonen totdat de Vlaamse regering een bouwvergunning zou afleveren voor het Saefthingedok. Dat heette toen `beslist beleid'. Aangezien deze bouwvergunning er nog steeds niet is, is deze sloopactie niet alleen vanuit menselijk oogpunt verwerpelijk, maar mist ze ook elke wettelijke basis."

Al 10 jaar, sinds de beslissing in 1998 over de uitbreiding van de Waaslandhaven, is het lot van de leefgemeenschap Doel erg onzeker. Deze onzekerheid werd nodeloos aangewakkerd. De bouw van het Deurganckdok, de eerste fase van de uitbreiding, vormde immers geen enkele bedreiging voor Doel. De tweede fase, het Saefthingedok, zou wel pal bovenop de huidige woonkern van Doel vallen, maar of er echt een tweede dok zou komen, werd toen niet beslist.

Aangezien de Vlaamse regering in 2000 verwachtte dat tegen 2007 een beslissing over het Saefthingedok zou vallen, werd het woonrecht tot dan gegarandeerd. Deze datum werd daarna ultiem verlengd tot eind augustus 2009 wegens nog steeds geen bouwvergunning. Vandaag is de bouwvergunning voor het Saefthingedok er nog steeds niet. Er is geen duidelijkheid over de verdere havenontwikkelingen. De studies in het kader van het strategisch plan lopen nog. Het gewestelijk ruimtelijke uitvoeringsplan dat de diverse functies in het gebied moet vastleggen, zal niet worden afgerond voor de verkiezingen van juni 2009.

Jos Stassen: "De Vlaamse regering Peeters verbreekt vandaag het `besliste beleid' om de woningen van Doel enkel te slopen als er een bouwvergunning zou afgeleverd worden voor het Saefthingedok. Dit kan niet anders dan bewijzen dat de Vlaamse Regering in alle stilte haar keuze dan toch gemaakt heeft: het Saefthingedok komt er sowieso, dus Doel moet verdwijnen."

Jos Stassen, Vlaams parlementslid