NEN


Geïntegreerde productiesystemen
NEN-EN-ISO 11161

dinsdag 24 juni 2008, 09:42

In dit artikel nemen we de NEN-EN-ISO 11161 onder de loep. Een nieuwe norm ontwikkeld in het kader van Machinerichtlijn 2006/42/EG (welke op 29 december 2009 van kracht gaat) over geïntegreerde productiesystemen of zoals de Engelse titel luidt: Integrated Manufacturing Systems.

In de dagelijkse praktijk zien we dat machines regelmatig onderhevig zijn aan kleine wijzigingen en dat machines die zelfstandig functioneren worden samengebouwd. Vanzelfsprekend komt dan de vraag naar boven of het hier gaat om een "nieuwe" machine in de geest van de Machinerichtlijn. Moet er opnieuw gekeken worden naar de machine als geheel en dient er een andere risicoanalyse gemaakt te worden? Geïntegreerde productiesystemen moeten worden beschouwd als een geheel nieuwe en andere machine dan een eenvoudig samenstel van (machine)delen. Het doel van deze internationale norm is de beschrijving van de toepassing van de eisen in NEN-EN-ISO 12100 deel 1 en 2 (algemene machineveiligheid) en NEN-EN-ISO 14121 (risicobeoordeling) in deze specifieke situaties.

Lees hier het hele aritkel geschreven door: Safora S.S. Macdonald-Akrum - Standardization Consultant NEN-Adviespunt Machinebouw
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN-ISO 11161:2007 nl (Norm)