NEN


Lassers vergeten veiligheid

dinsdag 24 juni 2008, 10:21

47 Procent van de lassers houdt zich niet altijd strikt aan de veiligheidsvoorschriften. Dat blijkt uit onderzoek van lasgassenproducent Air Products.

De afzuiging niet aanzetten (55%) en de laskap niet dragen (23%) zijn de meest genoemde 'vergrijpen' tegen de voorschriften. Ook blijkt uit het onderzoek, dat de informatievoorziening over de veiligheid tijdens het lassen voor verbetering vatbaar is. Uit het onderzoek blijkt verder, dat 53 procent van de ondervraagden de
veiligheidsvoorschriften altijd volgt. De overige 47 procent noemt vooral de afzuiging en de laskap en -bril als voorzieningen die nog wel eens vergeten worden. Dat gebeurt verhoudingsgewijs vaker als er op locatie gelast wordt, bij kleinere laswerkzaamheden en daar waar de voorzieningen niet altijd optimaal zijn. Afzuiging (58%), laskap (38%) en beschermende kleding, handschoenen en schoenen (31%) worden als voornaamste veiligheidsmaatregelen genoemd.

Weinig ongelukken
Ondanks het feit dat de veiligheidsmaatregelen tijdens het lassen niet altijd strikt in acht genomen worden, valt het aantal ongelukken tijdens het lassen mee. Zeven procent van de lassers heeft wel eens een ongelukje meegemaakt, waarbij brandwonden en blaren de boventoon voeren. Ernstige ongelukken worden niet gemeld. Het aantal lassers dat in de bedrijven die aan het onderzoek deelnamen varieerde van 2 tot meer dan honderd. Gemiddeld werkten er in de ondervraagde bedrijven 13 lassers. Volgens 67 procent van de deelnemers aan het onderzoek is de veiligheid tijdens het lassen een onderwerp van gesprek in hun bedrijf. Volgens 60 procent zijn de lassers in het bedrijf op de hoogte van de wetgeving, de voorschriften en de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen. Daarbij zijn er overigens nauwelijks verschillen tussen bedrijven met meer dan tien lassers en bedrijven met minder dan tien lassers.

Informatie
De meeste informatie over lasveiligheid wordt in bedrijven overgedragen door persoonlijke instructie (67%) en trainingen (18%). Schriftelijke informatie via nieuwsbrieven (4,5%), brancheverenigingen (2%) of posters en informatieborden op de werkplek (0%) spelen amper een rol. Opleiding, zelfstudie via internet en begeleiding door een arbodeskundige in het bedrijf zijn andere manieren waarop lassers aan hun informatie komen.

Op de vraag welke maatregelen er genomen zouden moeten om het lassen veiliger en gezonder te maken kwamen diverse antwoorden. Suggesties waren ondermeer een betere afzuiging, afzuiging die automatisch start als er gelast wordt en afzuiging in de laskap. Voor lassers zelf werd een jaarlijkse gezondheidskeuring voorgesteld en een betere informatievoorziening.

bron: www.airproducts.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
Normenbundel voor het lassen van metalen (Publicatie)