Gemeente Beek


Ondernemers en gemeente bundelen krachten

Ondernemers en gemeente bundelen krachten tegen administratieve lasten

Beek, 20 juni 2008

De gemeente Beek start maandag 23 juni samen met een panel van ondernemers met het project "lastenverlichting voor bedrijven". Dit project is ontstaan uit de wens van de gemeente om met ondernemers mee te denken en om de administratieve rompslomp en bureaucratie die ondernemers ervaren wanneer zij een beroep doen op de gemeente Beek te verminderen.

De gemeente gaat onderzoeken welke gemeentelijke producten voor ondernemers (zoals vergunningen, ontheffingen, meldingen etc.) niet toegankelijk genoeg zijn. Vervolgens wordt onderzocht wat de gemeente hieraan kan doen. Het onderzoek richt zich specifiek op de mogelijkheden binnen de gemeentelijke organisatie om producten voor bedrijven klantgerichter aan te bieden. Het onderzoek omvat naast producten van de gemeente Beek ook producten van de Intergemeentelijke Milieu Dienst (IMD).

Op maandag 23 juni zal wethouder Wierikx, de wethouder inzake `'Deregulering'', het panel van ondernemers ontvangen voor een werksessie. Dit panel van ondernemers is samengesteld uit een kleine groep ondernemers die een representatieve afspiegeling vormen van alle ondernemers in Beek. De Kamer van Koophandel Limburg, het LWV, Ondernemend Limburg, Horeca Nederland en MKB Zuid-Limburg hebben deze ondernemers specifiek geselecteerd voor dit project.

Het panel zal met de wethouder bediscussiëren welke 40 Beekse producten gescreend gaan worden. De gemeente neemt de keuze van de ondernemers één op één over.

De 40 gekozen producten worden door een onafhankelijk adviesbureau onderzocht. Het onderzoek is erop gericht om de lasten van de gekozen producten te verlichten. Bij een verlichting van de lasten kan worden gedacht aan het schrappen of vereenvoudigen van producten, het schrappen van procedurele stappen, het verlengen van de geldigheidsduur van het product, de vermindering van tijdsbesteding ten aanzien van verkrijging van het product, vermindering van de kosten, verkorting van aanvraagtijden of verbetering van de dienstverlening.

Het college heeft er specifiek voor gekozen om niet enkel over te gaan tot het schrappen van regels. Deze stap is immers al gezet. In voorgaande jaren is in het kader van het project ZORRO (Zoek Onnodige Regels & Ruim Op) een groot aantal gemeentelijke regels geschrapt. De gemeente Beek gaat nu verder door ook te onderzoeken of de overgebleven procedures nog geoptimaliseerd kunnen worden.

In het najaar brengt het adviesbureau een rapport van aanbevelingen uit aan het college van Burgemeester en Wethouders. Het college zal op een interactieve manier met het ondernemerspanel in gesprek gaan over dit rapport. Uiteindelijk zullen de aanbevelingen beoordeeld worden op haalbaarheid en zal het college komen met een (gefaseerd) plan om de aanbevelingen, voorzover organisatorisch haalbaar, door te voeren.