Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

De voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 24 juni 2008 - Ons kenmerk Uw kenmerk V&W/DGP-2008/5180 - Onderwerp
Uitvoering moties over stations

Geachte voorzitter,

Op 25 maart jl. heb ik met uw Kamer overleg gevoerd over de LMCA Spoor. In dit overleg is door de Kamer een tweetal moties, nr 125 en nr. 126, aangenomen over nieuwe stations. Met deze brief informeer ik u nader over de wijze waarop ik uitvoering zal geven aan deze moties.

Motie 125 voer ik uit door in het MIRT Projectenboek vanaf 2009 een projectblad op te nemen. Het projectblad zal een overzicht geven van alle stations waar ik het voorafgaande jaar een aanlegbesluit over heb genomen, alsmede stations waar ProRail een projectnota over opstelt. Het MIRT-projectblad geeft zo een compleet overzicht van concrete stationsplannen, doordat niet alleen stations worden genoemd die (naar verwachting) subsidiabel zijn.

In het VAO LMCA Spoor heb ik motie 126 uitgelegd als ondersteuning van mijn beleid ter zake. ProRail onderzoekt nu "standaard" de kosteneffectiviteit van passeersporen en weegt deze maatregel af tegen andere reistijdcompenserende- of inpassingmaatregelen.

Als er een kosteneffectieve oplossing is en de kosten van de maatregelen uit het capaciteitsvergrotingplan zijn gedekt, kan het station alsnog worden aangelegd. Het Rijksdeel van de maatregel is na prioriteitstelling door ProRail in het kader van het beheerplan te bekostigen ten laste van de post kleine infrastructuurmaatregelen. Daarbij merk ik op dat waar het station wordt gerealiseerd aan een spoorlijn waar uitsluitend regionaal spoorvervoer op wordt afgewikkeld, de financiering van het capaciteits- Ministerie van Verkeer en Waterstaat Telefoon 070 - 351 6171 Postbus 20901 2500 EX Den Haag Fax 070 - 351 7895 Bezoekadres : Plesmanweg 1-6, Den Haag Internet www.minvenw.nl

Bereikbaar met tramlijn 9 of bus 22 vanaf station CS of met tramlijn 9 vanaf station HS

V&W/DGP-2008/5180

vergrotingplan geheel een verantwoordelijkheid is van de initiatiefnemende decentrale overheid.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT

Camiel Eurlings


---