Voedingcentrum


Aantal mensen met diabetes neemt toe

Steeds meer mensen in Nederland krijgen diabetes. Er wordt zelfs al gesproken over een miljoen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dit aantal pas in 2025, maar volgens de Diabetesfederatie is hier mogelijk nu al sprake van.

Veel mensen weten volgens de Nederlandse Diabetesfederatie niet dat ze diabetes hebben. Het gaat hier om diabetes type 2, dat wordt veroorzaakt door overgewicht, weinig beweging en een ongezond voedingspatroon. Bij diabetes (suikerziekte) is het bloedglucosegehalte ontregeld. Met deze ziekte heb je vier keer meer kans op hart- en vaatziekten. Ook heb je meer kans op oog- en nieraandoeningen.

Heeft u âm al gedaan?

Ongeveer 250.000 mensen weten niet dat ze diabetes hebben. Het is daarom mogelijk dat jij behoort tot een van de âniet wetendenâ. Neem daarom het zekere voor het onzekere en doe de diabetes-risicotest âHeeft u âm al gedaan?â op www.kijkopdiabetes.nl .

Gezonde leefstijl

Overgewicht versterkt het risico op diabetes. Door gezonder te eten, meer te bewegen en daarmee een gezond gewicht te houden of te krijgen, voorkom je dat je een diabetespatiënt wordt. Wat met name belangrijk is:


* Regelmaat. Eet elke dag drie maaltijden en een aantal keren (maximaal vier) iets tussendoor. Eet zo min mogelijk verzadigd vet.

* Weinig suiker. Suikervrije producten zijn niet nodig, maar wees wel matig met suiker.

* Weinig alcohol. Neem niet meer dan een (vrouwen) of twee (mannen) glazen per dag.

* Voldoende voedingsvezels. Vezels uit fruit, groente en peulvruchten hebben een gunstige werking op de bloedglucose en het cholesterolgehalte van het bloed.

Zie ook

* Diabetes

* Campagne 'Kijk op diabetes'

* Schijf van Vijf