KNHS

terug

KNHS wenst invloed op veranderingen in formule Super League 24 juni 2008
Super League

ERMELO (KNHS) - In zes jaar is de Samsung Super League uitgegroeid tot de belangrijkste team competitie in de mondiale springsport. Met acht wedstrijden in acht landen en acht teams aan de start werd een vaste formule neergezet, waarbij de mogelijkheid tot degradatie zorgde voor extra spanning en dynamiek. Het Nederlandse team is samen met de Britten en de Duitsers vanaf het eerste jaar onafgebroken actief geweest in deze prestigieuze competitie. De FEI wil voor het einde van het jaar de Super League ingrijpend veranderen. Op verzoek van de bondscoaches zijn de nationale federaties die actief zijn in de Super League in de bres gesprongen om vaste waarden die de landenwedstrijden kenmerken niet zonder meer overboord te gooien. De bondscoaches en nationale federaties willen in Aken met de FEI om de tafel om te spreken over de mogelijke veranderingen.

Nu Samsung te kennen heeft gegeven aan het einde van dit seizoen de financiële onderbouwing van de Super League stop te zetten heeft de FEI een brief gericht aan de nationale bonden en de coaches en daarin aangegeven hoe men bij de mondiale hippische sportorganisatie de Super League in 2009 gestalte wil geven. De nationale bonden en coaches hebben de FEI gevraagd om op een meeting tijdens het CHIO van Aken in de gelegenheid te worden gesteld om op de plannen van de FEI te reageren en met mogelijk verbeteringen voor te stellen. De belangrijkste verandering die de FEI voorstaat is om het aantal aan de Super League deelnemende landen uit te breiden tot tien. Dat zijn de zeven landen die na de finale in Barcelona nog deel uitmaken van de Super League, aangevuld met drie landen op basis van de individuele FEI ruiterranking. De landen die, gezien de Rolex Ranking nr. 89, nu op die drie plaatsen de meeste kans hebben zijn: Canada, Frankrijk, Italië, Brazilië en de Zweden, die nu al vrijwel zeker zijn van degradatie. Daarnaast zal het aantal wedstrijden worden teruggebracht van acht naar zes en zal het prijzengeld in de Super League worden verhoogd tot 300.000,-- euro per wedstrijd, terwijl de FEI daarnaast eist dat het geld in de Grote Prijs van de wedstrijden waar een Super League wordt verreden ook verhoogd dient te worden tot minimaal 300.000,-- euro.
Met al deze voorstellen kunnen de KNHS en bondscoach Rob Ehrens zich verenigen. Het feit dat in de FEI-plannen voorzien is dat in de tweede manche van de landenwedstrijd slechts zes teams mogen terug komen wil men ter discussie stellen. Ook stuit het op bezwaren om twee geheel van elkaar verschillende parcoursen te gaan bouwen. De coaches zijn voorstander van twee identieke rondes, zoals dat in de huidige opzet het geval is. Met tien landen, die allen met een reserveruiter komen, heeft een organisatie al 50 combinaties aan de start. Als dit nog eens wordt aangevuld met een aantal ruiters uit de top van de FEI ruiterranking, die geen deel uitmaken van een team, worden de deelnemersvelden te groot. Het lijkt daarom dan ook waarschijnlijk dat aan het voorstel van de FEI om met slechts vier combinaties per team deel te kunnen nemen in de nieuwe opzet niet valt te tornen.

"Het staat voor mij vast dat de Samsung Super League wedstrijden van de afgelopen vijf jaren de basis hebben gevormd van de Nederlandse team successen. Daarnaast hebben de landenwedstrijden een veel vastere en sterkere plek weten te verwerven binnen de springsport", zegt George de Jong, directeur topsport van de KNHS. In de ogen van De Jong heeft het Rotterdamse CHIO haar positie van topevenement op de kalender van de FEI door goede maar ook grote investeringen in de infrastructuur en organisatie sterk weten te verbeteren. "Rotterdam is één van de evenementen die thuishoort in het rijtje van zes wedstrijden die in 2009 deel gaan uitmaken van de Super League. Vandaar dat het Rotterdamse CHIO in nauwe samenwerking met de KNHS een 'bid' heeft uitgebracht om ook in de toekomst deel uit te blijven maken van deze prestigieuze springsport serie. Wij zij het ermee eens dat alleen landen in aanmerking komen om een wedstrijd in deze reeks te organiseren die zelf deel uitmaken van het deelnemersveld. La Baule, Rome en Barcelona zouden dan in dit jaar zijn afgevallen. Ook is het in onze ogen goed dat het aantal wedstrijden tot zes wordt teruggebracht, maar dan hebben we wel een paar voorwaarden", zegt De Jong.
De directeur topsport denkt dan aan perfecte bodems in zowel de inrijpiste als in de hoofdpiste. Goede tribunes, perfecte mediavoorzieningen, een TV coverage waarin ook de Grote Prijs meegenomen dient te worden, kwaliteitseisen waar ook het CHIO Rotterdam aan voldoet. Daarnaast zal de FEI hogere kwaliteitseisen moeten stellen aan de deelnemende landenteams, waaronder een verplichte TV coverage van alle evenementen. "Wij moeten er gezamenlijk voor gaan zorgen dat we de Super League naar een zo hoog mogelijk niveau weten te tillen, waarbij de Grand Slam tennisevenementen als voorbeeld dienen".

Eind juli wil de FEI duidelijkheid verschaffen over hoe zij de toekomstige ontwikkelingen van de Super League ziet. Het is de verwachting van George de Jong dat de meeting in Aken tussen nationale federaties, coaches en FEI vooral ten doel heeft om eenstemmig een bijdrage te gaan leveren om de Super League naar dat gewenste hogere niveau te tillen. "Wij zijn partners en hebben een gezamenlijk doel, waarin de organisatoren, de ruiters en de Nationale bonden ieder een eigen belangrijke rol hebben. Met elkaar kunnen we de springsport naar het gewenste hogere niveau tillen, maar dan is het voorwaarde dat alle partijen overeenstemming hebben over de vraag op welke wijze dat doel bereikt dient te worden. In Aken zullen we als partners ons uiterste best doen dat brede draagvlak te realiseren", aldus De Jong.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Foto door: www.melissen.net