Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070823420

Vragen van het lid Gerkens (SP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de bereikbaarheid van uitzendingen van de publieke omroep via internet. (Ingezonden 20 juni 2008)


1
Herinnert u zich mijn vragen over de bereikbaarheid van uitzendingen van de publieke omroep via internet? 1)


2
Herinnert u zich het antwoord op vraag twee, waarin u stelt dat u voldoet aan Actieplan Nederland Open in Verbinding door te suggereren dat de publieke omroep voldoet aan het actieplan omdat zij kan uitleggen waarom zij geen gebruik maakt van open standaarden, namelijk omdat het gebruik van DRM vereist is? Bent u ervan op de hoogte dat Silverlight 1.0 niet met DRM werkt en dat dit pas vanaf versie 2 komt waarvan nu alleen een béta-versie bestaat? Klopt het dat daarmee dus niet voldoet wordt aan de eisen van de beschikbare rechten? Zo ja, waarom kiest u nog steeds voor Silverlight? Welke afspraken dwingen deze eis af? Verwacht u met het niet-gebruik van DRM door Silverlight nu juridische problemen? Zo ja welke?


3
Waarom is er bij de publieke omroep bij het aanbieden van archieven niet gekozen voor videodiensten die wel in open standaarden, zoals bijvoorbeeld Ogg of Xvid, te verkrijgen zijn? Bent u bereid zich alsnog in te gaan zetten voor een gebruikersvriendelijk en beter bereikbare publieke omroep via internet?


1) Aanhangsel Handelingen II, nr. 2686, vergaderjaar 2007-2008