Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018

2500 EA DEN HAAG

Den Haag Ons kenmerk

23 juni 2008 DK/B&B/27398

Onderwerp
Nader Advies Raad voor Cultuur

Naar aanleiding van uw brief van 19 juni bericht ik u het volgende. Ik heb de Raad voor Cultuur verzocht een nader advies uit te brengen over de culturele basisinfrastructuur, dat aansluit op het beschikbare budget. Inmiddels heeft u van de Raad voor Cultuur het nader advies van 19 juni jl. ontvangen. De Raad adviseert om de budgetten van de instellingen die nu al subsidie ontvangen op het niveau van 2006 te handhaven, 13 nieuwe aanvragen te honoreren en de subsidie van 13 instellingen te beëindigen. Hiermee heeft de Raad aan mijn verzoek voldaan. Ik heb waardering voor dit advies over een eerste invulling van de culturele basisinfrastructuur.

Het is overigens een misverstand dat het subsidie op het niveau van 2006 zal blijven steken. Om aanvragen onderling te kunnen vergelijken en om een ijkpunt te hebben ten opzichte van het totaal beschikbare budget is dat jaar als basis genomen, maar met ingang van 2009, de start van de nieuwe subsidieperiode, zal loon- en prijscompensatie over de jaren vanaf 2006 worden uitgekeerd. Op het financieel kader dat de Raad voor Cultuur voor de advisering ter beschikking stond, is niet bezuinigd. Ter versterking van de presentatie-instellingen in de beeldende kunst is bovendien 1,5 mln. euro toegevoegd uit de geldstroom beeldende kunst en vormgeving en voor de productiehuizen in de podiumkunsten is 800.000 euro overgeheveld van het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten+ naar het budget voor de basisinfrastructuur.
Om het ondernemerschap en maatschappelijke verankering van cultuurproducerende instellingen in de basisinfrastructuur (inclusief orkesten en musea) te vergroten, krijgen deze instellingen te maken met een generiek korting `cultuurprofijt' van 3,4% vanaf 2010 en in 2009 de helft daarvan. Daarentegen: als zij erin slagen extra eigen inkomsten te verwerven kunnen zij via een matchingregeling extra subsidie ontvangen. Per saldo is er met deze regeling cultuurprofijt 5 mln. extra beschikbaar voor de cultuurproducerende instellingen.

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

blad 2/2

Ik zal het advies van de Raad voor Cultuur van 16 mei en het nader advies van 19 juni goed bestuderen. Zoals gebruikelijk verwacht ik ­ mede naar aanleiding van reacties van aanvragers - begin juli nog een aanvullend advies van de Raad. Daarnaast voer ik op dit moment overleg met de andere overheden. In september maak ik mijn besluiten over de cultuursubsidies 2009-2012 bekend en doe ik u tevens een voorstel voor de verdere verdeling van de in- en extensiveringen.

Ik hoop uw Kamer hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en ik zie uit naar het overleg van donderdag 26 juni as.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk