ABVAKABO FNV

Vakbond: Werknemers moeten méér geschoold worden

De eerste helft van 2008 is voorbij - tijd voor een tussenbalans van cao's die door ABVAKABO FNV zijn afgesloten. Tot nu toe zijn er acht grotere cao's afgerond. Met nog één te gaan voor de sector Welzijn, vertelt cao-coördinator Jan Kouwenberg. De gemiddelde loonstijging in de arbeidsovereenkomsten bedraagt 3,4 procent.

De vakbond is ook betrokken geweest bij het afsluiten van zo'n 140 kleinere cao's. In de helft van alle cao's zijn afspraken gemaakt over scholing, maar ABVAKABO FNV vindt dat vakbonden en werkgevers zich méér moeten inspannen om werknemers op te leiden. Mensen maken nog te weinig gebruik van de scholingsmogelijkheden binnen hun organisatie.

Binnen ziekenhuizen heeft de vakbond verder een minimum bedongen voor eenmalige beloningen (zoals een bonus) voor personeel in lagere loonschalen. Ook heeft ABVAKABO FNV zich ingespannen voor de versterking van de positie van de flexwerkers en telewerkers.

Wat nog beter kan, vindt Kouwenberg, is het realiseren van instapbanen voor (werkloze) jongeren. Daarover zijn afspraken gemaakt in 2006, maar er is tot nu toe te weinig van terechtgekomen.

Vakbondsfaciliteiten zijn nog een punt van discussie. "Ik hoor soms verhalen van kaderleden die met ontslag bedreigd worden, omdat ze voor vakbondsdoeleinden gebruik hebben gemaakt van internet op hun werk." Met de werkgever moet beter worden afgesproken over wat wel of niet kan.