Gemeente Moerdijk


24-06-2008: Volwasseneducatie blijft bij ROC West-Brabant

De gemeente Moerdijk blijft de uitvoering van de volwasseneneducatie tot 2011 uitbesteden aan ROC West-Brabant. De gemeente gaat met het ROC kwaliteitsafspraken maken en die in een productovereenkomst vastleggen.

De gemeenten Zundert, Etten-Leur, Breda, Oosterhout, Drimmelen Geertruidenberg, en Moerdijk bereiden zich al geruime tijd gezamenlijk voor op de mogelijke komst van marktwerking in volwasseneneducatie. Deze marktwerking zal echter niet voor 1 januari 2011 aan de orde zijn. Dit betekent dat ROC West-Brabant voor de schooljaren 2008-2011 wordt gevraagd de volwasseneneducatie voor deze gemeenten te blijven verzorgen. Na deze periode wordt, als de wetgeving hierop is aangepast, de volwasseneneducatie aanbesteed.

De verwachting is dat in 2009 het zogenaamde participatiefonds in werking zal treden. In dit fonds worden de rijksbudgetten voor reïntegratie, volwasseneneducatie en inburgering participatie in fasen gebundeld. Het kabinet heeft zich inmiddels uitgesproken om voor volwasseneneducatie een overgangsfase van twee kalenderjaren te willen hanteren. Dit betekent dat er sprake blijft van een bestedingsverplichting bij de ROCs en er van een afbouw van de (financiële) relatie tussen gemeenten en ROCs geen sprake kan zijn. Gemeenten en het ROC spreken de wederzijdse intentie uit om de komende jaren tot een verbetering van de kwaliteitsafspraken te komen. Deze afspraken moeten zowel de gemeenten als het ROC voorbereiden op een toekomstige aanbesteding vanaf 2011.