Waterschap Regge en Dinkel


waterbeheerplan

Waterschappen Rijn-OOst werken samen aan waterbeheerplan

De 5 waterschappen in Rijn-Oost hebben de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met gezamenlijke beleidsvoorbereiding ten behoeve van de KRW. Daarnaast hebben de waterschappen, samen met de provincie Overijssel en rijkswaterstaat, de afgelopen jaren enkele gezamenlijke wateractieprogramma's uitgebracht. Deze ervaringen hebben de partijen geïnspireerd tot het zetten van een volgende stap, namelijk het gezamenlijk produceren van nieuwe waterbeheerplannen.

Op basis van landelijke afspraken worden dit jaar door alle waterbeheerders in Nederland, waaronder de waterschappen, nieuwe waterbeheerplannen opgesteld voor de planperiode 2010-2015. Een belangrijk onderdeel van deze plannen vormen de eerder opgestelde maatregelenprogramma's voor de KRW. In de waterbeheerplannen komen echter ook alle andere waterthema's aan bod waarvoor de waterschappen aan de lat staan, zoals waterberging, veilige keringen, de afvalwaterketen, vaarwegbeheer, recreatief medegebruik, etc.

De waterschappen in Rijn-Oost zijn dit jaar begonnen met een intensief samenwerkings-traject om te komen tot nieuwe waterbeheerplannen (WBP's). Het doel is deze qua inhoudsopgave en vormgeving en ook in de teksten voor een deel gelijk te maken. Hoever die gelijkheid gaat is nog een kwestie van zoeken en aftasten. Voor het meer algemene deel van de WBP's (de omgevingsanalyse en schets van beleidskaders) is uniformiteit in hoge mate mogelijk. Voor het themadeel van de WBP's is uniformiteit deels mogelijk omdat de subdoelen en werkwijze van de waterschappen in veel gevallen gelijk of vergelijkbaar zijn. In het uitvoeringsdeel, de programmering, lopen de WBP's naar verwachting onderling het meest uiteen.

Om voeding te geven aan de inhoud van de plannen heeft elk waterschap per subthema input gevraagd van de 'specialisten' in huis. Dit heeft geleid tot een stapel notities op basis waarvan het themahoofdstuk wordt geschreven. Daarnaast is in juni een geanimeerde workshop gehouden met de dagelijks besturen en directies/MT's van de 5 waterschappen. Hier is aan de hand van stellingen gediscussieerd over onderwerpen waarop gezamenlijk actie kan worden ondernomen. Tenslotte is in juni met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, rijkswaterstaat en gemeenten over de gewenste inhoud van de WBP's gediscussieerd. Al met al hebben deze activiteiten geleid tot een prima inbreng voor de nieuwe waterbeheerplannen. Het is nu aan de gezamenlijke werkgroep van projectleiders WBP om hier goede ontwerpplannen van te maken!

ted13juni2008050.jpg (3198 Kb)

ted13juni2008049.jpg (3437 Kb)