VNG positief én kritisch over aanpassingen asielbeleid

24/06/2008 14:46

VNG

De VNG heeft naast waardering ook kanttekeningen bij de asielbrief die staatssecretaris Albayrak vandaag naar de Kamer heeft gestuurd. De VNG onderschrijft de noodzaak om te komen tot zorgvuldigere en snellere asielprocedures. Ook de voorstellen om te komen tot vergroting van effectiviteit van het terugkeerbeleid bieden meer perspectief dan nu het geval is. Maar of met de voorgestelde maatregelen wordt voorkomen dat mensen in de toekomst niet meer op straat belanden, blijft vooralsnog ongewis. Veel zal hierbij afhangen van de concretisering van de maatregelen en de uitvoeringspraktijk.

De VNG constateert naar haar tevredenheid dat de voorgestelde wijzigingen in de asielprocedure in lijn zijn met het eerder uitgebrachte advies van de commissie Scheltema over de evaluatie van de Vreemdelingenwet 2000.

De VNG is van mening dat de voorstellen een maximale bijdrage moeten leveren om te komen tot een zo sluitend mogelijke aanpak in de asielketen. Vooralsnog roepen de voorstellen twijfel op over de vraag of daadwerkelijk wordt voorkomen dat asielzoekers op straat belanden.

De VNG zal in overleg met haar leden de voorstellen beoordelen. Ook de afspraken in het Bestuursakkoord zijn hierbij uitgangspunt.








Vereniging Nederlandse Gemeenten