VNG: Verruim de termijn voor begraven naar 8 dagen

24/06/2008 14:50

VNG

Persbericht

VNG: Verruim de termijn voor begraven naar 8 dagen

In het wetsontwerp voor de nieuwe Wet op de lijkbezorging wordt de termijn voor begraven of cremeren verruimd van vijf kalenderdagen naar vijf werkdagen. De VNG wil dat deze termijn nog verder verruimd wordt, namelijk naar acht werkdagen. Hierdoor kunnen administratieve lasten voor de verlenging van de termijn van begraven of cremeren voor de burgers en begrafenisondernemers worden voorkomen.

In de huidige Wet op de lijkbezorging is de termijn waarbinnen iemand begraven of gecremeerd moet worden vijf kalenderdagen. Uitstel hierop is mogelijk via een aparte procedure. Deze procedure kost geld dat door een begrafenisondernemer bij de nabestaanden in rekening wordt gebracht. Op dit moment worden praktisch alle verzoeken om uitstel toegekend.

Verruiming van de termijn van vijf kalenderdagen (dus inclusief zaterdag en zondag) naar vijf werkdagen betekent minder verzoeken om uitstel en dus minder administratieve lasten voor alle betrokkenen. Bij een verruiming van de termijn naar acht dagen, zoals de VNG wil, gaan de lasten nog verder omlaag voor nabestaanden, begrafenisondernemers, GGD'en en gemeenten. De verwachting is namelijk dat 99 % van de aanvragen om uitstel niet meer nodig is.

De VNG pleit voor deze uitbreiding omdat de uitstelregeling een 'verouderde regel' is. Zij stamt nog uit de tijd dat men nog niet beschikte over de vereiste koeltechnieken en er gevaar voor de volksgezondheid dreigde. De koeltechniek is echter heden ten dage standaard waardoor er geen gevaar voor de volksgezondheid ontstaat.

Andere organisaties, bijvoorbeeld de Nederlandse Vereniging Voor Burgerzaken (NVVB) en GGD Nederland onderschrijven de noodzaak tot verruiming. De huidige termijn is niet functioneel. Bovendien sluit een termijn van acht dagen aan bij de gangbare praktijk bij GGD'en om 'ongezien' uitstel te verlenen voor een periode van tien dagen.

Den Haag, 24 juni 2008








Vereniging Nederlandse Gemeenten