90% automobilisten: stop accijnsverhoging diesel en LPG

24/06/2008 15:00 />
Bovag

Een overweldigende meerderheid van de Nederlandse automobilisten (90%) is tegen de geplande accijnsverhoging op diesel en LPG op 1 juli. Zo'n 11% van de geënqu(ee)teerden zegt van politieke voorkeur te zijn gewisseld (mede) vanwege de aanstaande accijnsverhogingen. Dat blijkt uit een enqu(ee)te van BOVAG onder bezoekers van zeven tankstations, verspreid over heel Nederland.

BOVAG sluit vandaag zijn protestweek tegen de geplande accijnsverhoging op diesel en LPG af. De zogenoemde Schatkist-Tour eindigde vanmiddag in Sneek, bij pompstation Veenema. BOVAG-voorzitter Jan Ploeg maakte er de resultaten bekend van een enqu(ee)te die de afgelopen week op zeven tankstations werd gehouden onder 265 tankende automobilisten.

Liefst 90% van de ondervraagden spreekt zich uit tegen de geplande accijnsverhoging. Slechts 2% is vóór. De Nederlandse automobilist vindt daarnaast in overgrote meerderheid (84%) dat het overheidsaandeel in de literprijs (57% bij benzine en 42% bij diesel) te hoog is. 'Een niet misteverstaan signaal voor politiek Den Haag', aldus bondsvoorzitter Ploeg.

Bijna de helft van de ondervraagde automobilisten (45%) denkt negatiever over het kabinet als gevolg van de geplande accijnsverhogingen en 43% zou nu op een andere partij stemmen dan bij de jongste Tweede-Kamerverkiezingen. Daarvan zegt 26% dat de aangekondigde accijnsverhoging (mede) van invloed is op de politieke voorkeur. Anders gezegd: ruim 11% van de ondervraagden (toch al gauw ruim een miljoen kiezers) zegt anders zullen stemmen (mede) als gevolg van de accijnsverhoging op LPG en diesel.

Jan Ploeg: 'De politiek heeft zich de afgelopen maanden doof gehouden voor de geluiden uit de samenleving. Nederland zit letterlijk aan zijn taks. Het minste wat de overheid nu kan doen, is de accijnsverhoging achterwege te laten. Niet in de laatste plaats om de inflatie te beteugelen. Daarbij gaat het argument dat de opbrengst al is ingeboekt en er geen geld is om het vermeende begrotingsgat te dichten, niet op. BOVAG heeft, op basis van cijfers van de overheid zelf, becijferd dat de schatkist in 2008 zo'n 1,1 miljard euro extra tegemoet kan zien aan accijns- en BTW-inkomsten door de stijgende brandstofprijs en de accijnsverhogingen.

De honderden persoonlijke verhalen die het BOVAG-actieteam de afgelopen week tijdens de Schatkist-Tour heeft vastgelegd op video worden momenteel samengevoegd op een DVD, die binnen enkele dagen aan de Tweede Kamer en het Kabinet zal worden aangeboden. Na de wellicht wat anonieme protesten van de afgelopen maanden vindt BOVAG dat juist deze persoonlijke verhalen niet door de politiek genegeerd kunnen en mogen worden. Jan Ploeg: 'De onvrede van de burger heeft nu een stem en een gezicht. De kiezer spreekt.'

EINDE BERICHT





http://www.bovag.nl