Industriebrief 2008 smaakt naar meer

24/06/2008 15:07

Bouwend Nederland

Met de Industriebrief 2008 maakt het kabinet op papier een goede start met het oplossen van knelpunten in het industriebeleid. Maar volgens Bouwend Nederland is het nu wel zaak om voornemens ook echt om te zetten in daden.

Met de Industriebrief streeft minister Van der Hoeven van Economische Zaken naar een goed ondernemingsklimaat en naar nieuwe perspectieven voor de Nederlandse industrie. Bouwend Nederland en zijn partners in Cencobouw (Uneto-VNI, ONRI, NVTB, BNA, Fosag en NOA) hadden daarvoor al diverse punten onder de aandacht gebracht, die in de brief terug te vinden zijn.

Instroom en opleidingsniveau

Van der Hoeven wil de instroom van personeel vergroten en het opleidingsniveau verbeteren. Daarbij is het wel van belang wat het kabinet doet met de adviezen van de Commissie Bakker. Om de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven te verbeteren komt er een nieuw bekostigingssysteem voor het middelbaar beroepsonderwijs. Ook wordt onderwijs en scholing op de werkvloer fiscaal gestimuleerd en is er inzet om het aantal bètatechnici te verhogen. Tenslotte wil de minister de problemen rond het vasthouden van kennismigranten aanpakken.

Administratieve lasten

Wat betreft het terugdringen van de administratieve lasten voor het bedrijfsleven wilde minister 'merkbaar dereguleren'. Zo kan winst worden geboekt met de Wet Ruimtelijke Ordening per 1 juli waarmee procedures rond bestemmingsplannen vereenvoudigd en versneld worden.

Gebiedsgerichte clusters

Bouwend Nederland is met name te spreken op de inzet op gebiedsgerichte clusters en de beschikbare middelen, met een kanttekening van voorzitter Elco Brinkman: "Wil het kabinet haar ambities rond de ruimtelijke inrichting waarmaken en echt werk kunnen maken van de opgaven rond infrastructuur, woningbouw en herstructurering, dan zijn forse investeringen noodzakelijk. De aardgasbasten kunnen daarvoor substantieel benut worden omdat het hier immers gaat om economische structuurversterking'.

Aanbestedingsbeleid

Een ander pluspunt voor Bouwend Nederland is dat Van der Hoeven aangeeft het aanbestedingsbeleid zo te willen inrichten dat innovatie ook écht wordt gestimuleerd en disproportionele eisen worden voorkomen.

Innovatie

Innovatie krijgt in de Industriebrief veel aandacht. Het budget voor de nieuwe kredietfaciliteit voor de financiering van risicovolle innovatieprojecten (WBSO) wordt uitgebreid en voor innovatiekredieten, innovatievouchers en innovatieprestatiecontracten komt ook extra geld beschikbaar.

Duurzaamheid en energie krijgen ook aandacht in de Industriebrief, maar er is nog geen sleutelgebied aangekondigd", constateert Bouwend Nederland. Op dit gebied liggen kansen, naast een aantal bouwspecifieke knelpunten die wel aangestipt zijn, maar niet zijn ingevuld. De bouw heeft op die punten behoefte aan maatwerkoplossingen en wil daarom graag met de minister in gesprek.





http://www.bouwendnederland.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,