Ministerie van Financiën

Wegens vrede te koop

empty

toespraak | 19-06-2008 | Den Haag, Staatssecretaris

Dames en heren,

Wanneer besluit je om iets te fotograferen?

Ik zat daarover te denken en dan kom je er al gauw achter dat je vooral veel fotografeert als je op vakantie bent. Waarom is dat?

Mijn conclusie was dat je vooral foto's maakt om een herinnering vast te houden. Dat doe je op een moment dat je bang bent de herinnering kwijt te kunnen raken. Bijvoorbeeld omdat je waarschijnlijk voorlopig niet meer op die bergtop zult staan, of aan die rotskust, of bij die kathedraal. Of omdat het niet vaak voorkomt dat een bepaalde groep mensen op hetzelfde moment op dezelfde plaats is. Unieke momenten wil je vasthouden, en dat doe je door de omstandigheden van dat moment vast te leggen op een foto.

Het waarom van deze fototentoonstelling is dan ook duidelijk.

Ze laten een herinnering zien aan een tijd die voorbij is. Met het einde van de Koude Oorlog werden 53 militaire terreinen overtollig. Terreinen die in een flink aantal gevallen een grote cultuurhistorische of ecologische waarde hebben. Die waarde maakt het de moeite waard de terreinen in beeld te brengen. En we doen het nu omdat de Staat ze zal afstoten.

De locaties zijn uniek, maar de prestatie die geleverd wordt is dat ook. Dat is de tweede reden voor deze fototentoonstelling. De foto's markeren de zeer vruchtbare samenwerking tussen de Dienst Landelijk Gebied en Domeinen.

De opdracht die er lag was om deze 53 gebieden budgettair neutraal te verkopen. Voor de herbestemming van de terreinen was geen budget op de rijksbegroting beschikbaar. Zowel de kosten van aanschaf van de terreinen als de andere kosten die met herbestemming gemoeid zijn, moeten binnen het project worden terugverdiend. Dank zij die samenwerking gaat dat lukken.

De rol van DLG ligt op het gebied van de kwaliteit van het gebied, de gerichtheid op de ontwikkeling van het groen.

De rol van Domeinen ligt op het gebied van zakelijke kennis en kennis van vastgoed. Domeinen regelt de contracten en alles wat daarmee samenhangt. DLG en Domeinen vullen elkaar perfect aan.

Het project is nu in uitvoeringsfase. We zijn zo'n 3½ jaar onderweg. Van veel projecten weten we al de bestemming.

Voor de eerste keer gaan we nu ook natuurterreinen bij openbare inschrijving verkopen: namelijk de Gorsselse Heide.

De herontwikkeling van de terreinen valt samen met een herwaardering van de cultuurhistorische waarde van het oorlogsvastgoed uit de Koude Oorlog. Omdat het een interessant verhaal vertelt. Hier houden we rekening mee. Een bunker laten staan en er kaas in laten rijpen; een mooi voorbeeld van origineel hergebruik!

Genoeg reden dus om deze fototentoonstelling de aandacht te geven die ze verdient. Het is me dan ook een plezier om de tentoonstelling bij deze voor geopend te verklaren.


* Laatst aangepast: 24-06-2008