Gemeente Coevorden

Beeldkwaliteitsplan voor historische kern Coevorden

De gemeente Coevorden laat een Beeldkwaliteitsplan opstellen voor het historisch centrum van Coevorden. Dit plan wordt opgesteld door bureau voor Stadsontwerp Khandekar. Stedenbouwkundige Shyam Khandekar wordt aangesteld als supervisor om de nieuwe ontwikkelingen in de historische kern van Coevorden te begeleiden. Het Beeldkwaliteitsplan en de supervisie bieden de beste garantie om de ruimtelijke kwaliteit in het historische centrum te waarborgen.

De binnenstad van Coevorden ondergaat momenteel een grondige vernieuwing. De projecten die de gemeente en Domesta uitvoeren zullen gevolgd worden door initiatieven van andere ontwikkelaars. Voor de ontwikkelingen in het centrum is al eerder een beeldkwaliteitsplan opgesteld voor het nieuwe gemeentehuis, het BOGAS-terrein, Markt, Haven en de openbare ruimte. Voor andere nieuwbouwprojecten is echter niets geregeld op het gebied van beeldkwaliteit. De Welstandsnota bevat alleen criteria voor kleine bouwkundige veranderingen. Het college van B en W is daarom van mening dat een Beeldkwaliteitsplan voor de historische kern noodzakelijk is. In de Welstandsnota is bepaald dat voor nieuwe bouwplannen een Beeldkwaliteitsplan gemaakt moet worden

Samenhang

In het verleden is in het centrum van Coevorden in verschillende, uiteenlopende stijlen nieuwbouw gepleegd. Door de willekeurige bouwstijlen, de eigentijdse invullingen en de toevallige architectuur ontstaat een weinig samenhangend geheel. De gemeente Coevorden wil door de uitvoering van het Masterplan de historische waarden in het centrum behouden en benadrukken. Het Beeldkwaliteitsplan draagt hieraan bij.

Naast het Beeldkwaliteitsplan, waaraan nieuwbouw getoetst kan worden, bestaat de behoefte aan een supervisor. Deze supervisor moet initiatiefnemers in het begin van hun planvorming informeren en begeleiden. De supervisor draagt de inhoud van het Beeldkwaliteitsplan uit en bewaakt dit. Drents Plateau adviseert de gemeente Coevorden bij de uiteindelijke Welstandstoets.