Unieke Theatertour voor kinderen met een handicap

24/06/2008 16:19

Cliniclowns Nederland

CliniClowns biedt gezinnen bijzonder dagje uit

Deze zomer reizen de CliniClowns door het land met de Theatervoorstelling 'Feest in het Zintuigenrijk'. Een bijzondere voorstelling, die speciaal gericht is op kinderen met een meervoudige handicap en kinderen met een (licht) verstandelijke handicap en/of autisme. Decor voor de voorstelling is een grote circustent, met daarin alle faciliteiten die voor deze kinderen nodig zijn. Ook hun ouders, verzorgers, broertjes en zusjes zijn van harte welkom. Met de rondreizende Theatertour biedt CliniClowns deze gezinnen een dagje onbezorgd samen genieten.

Een dagje uit is voor gezinnen met een gehandicapt kind niet vanzelfsprekend. De juiste voorzieningen ontbreken doorgaans en er zijn teveel prikkels, waardoor kinderen met een meervoudige handicap onrustig worden. Ook is het lastig een uitje te vinden dat voor het hele gezin leuk is, doordat de niveau's van de kinderen behoorlijk kunnen verschillen.

De Theatervoorstelling van CliniClowns is daarom speciaal afgestemd op de belevingswereld van kinderen met een meervoudige handicap en kinderen met een (licht) verstandelijke handicap en/of autisme. In de zeer professionele voorstelling staan de zintuigen centraal: er is van alles te horen, ruiken, voelen, zien en proeven. Zo is er voor ieder kind wat wils. De prachtige muziek, dans, zang en de humor bieden ook de ouders, broertjes en zusjes een bijzondere ervaring.

Tijdens de Theatertour zijn de kinderen om wie het gaat geen 'zorg', maar juist het stralend middelpunt. Daar geniet het hele gezin van mee. Een moeder zei na afloop: 'Onze dochter heeft zichtbaar genoten. Wij konden onze tranen moeilijk in bedwang houden, toen we dat zagen.' Een andere ouder zei: 'Mijn zoon werd door de CliniClowns gezién, in plaats van door andere mensen bekeken.' En: 'Alles sloot ontzettend goed aan bij de belevingswereld van ons kind. Het was boeiend tot de laatste minuut.'

In de rondreizende circustent zijn speciale voorzieningen aanwezig. Zo is er aangepast sanitair, magnetrons voor het verwarmen van voeding en faciliteiten zoals tilliften en hoog-laagbedden. Het hele terrein is natuurlijk rolstoeltoegankelijk en er is EHBO aanwezig.

De kinderen zijn uitgenodigd via instellingen voor dagbesteding voor jonge verstandelijk gehandicapten, woonvoorzieningen voor jonge verstandelijk gehandicapten, kortverblijf- en logeerhuizen, Mytyl- en Tyltylscholen, scholen voor zeer moeilijk lerende kinderen en scholen voor langdurig zieke kinderen.

De CliniClowns Theatertour reist tot en met 28 september door het hele land. In totaal kunnen meer dan 5000 kinderen samen met hun gezin een van de 124 voorstellingen bezoeken. Er zijn voor hen geen kosten verbonden aan het bijwonen van de voorstelling.

Meer informatie is te vinden op www.cliniclowns.nl.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.cliniclowns.nl