Universiteit Maastricht

Persberichten 2008

24 juni 2008
Project globalisering en Afrikaanse universiteiten UM participeert in Edulink project

De globalisering van wetenschappelijk onderzoek heeft grote gevolgen voor de wijze waarop wetenschappelijke kennis wordt ontwikkeld en beschikbaar komt. Ook het universitair onderwijs, dat in Afrika nog veelal uit hoorcolleges bestaat, dient ingrijpend te veranderen om studenten beter voor te bereiden op een mondiale kennissamenleving. Maar hoe Afrikaanse universiteiten daar het beste op kunnen inspelen, is een grote vraag. Een uniek project van Mundo, het Maastrichts universitair bureau voor ontwikkelingssamenwerking, gaat met behulp van een half miljoen euro subsidie van het EU Edulink-programma de komende drie jaar antwoorden formuleren.

Edulink is een betrekkelijk nieuw subsidieprogramma van de EU. Het programma voorziet in de subsidiëring van samenwerkingsprojecten tussen universiteiten in de zogenaamde ACP landen; ontwikkelingslanden die via een verdrag met de EU verbonden zijn. Universiteiten in EU-lidstaten kunnen ook aan deze projecten deelnemen. In het hoogst competitieve Edulink-programma zijn tot dusver nog maar enige tientallen aanvragen uit de hele wereld met een subsidie bekroond. Het project `African Universities develop strategies addressing the implications of globalization' richt zich op strategisch universitair management. Uitgangspunt is dat de snel voortschrijdende globalisering universiteiten in Afrika voor grote uitdagingen stelt, waarop geen pasklaar antwoord is. Door Mundo is daarom een project ontwikkeld, waarin een achttal Afrikaanse universiteiten in een aantal seminars over deze strategische vraag zullen nadenken. Aan EU-zijde doen naast de UM de universiteiten van Antwerpen en Twente mee, en verder zullen nog een aantal individuele experts worden aangetrokken.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Han Aarts, tel. 043 3883519, e-mail han.aarts@mundo.unimaas.nl De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/ Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine

Leading in Learning
Based in Europe, focused on the world. Maastricht University is a stimulating environment. Where research and teaching are complementary. Where innovation is our focus. Where talent can flourish. A truly student oriented research university.