AAP waarschuwt toeristen voor dierenfotografie in vakantielanden

24/06/2008 16:30

Stichting AAP

Fotografie met apen en andere wilde dieren schrikbarend toegenomen

Aan de vooravond van de grote zomeruittocht roept AAP alle toeristen op om zich op hun vakantieadres níét te laten fotograferen met apen of andere wilde dieren. Met name aan de oost- en zuidkust van de Middellandse zee (Turkije, Egypte, Tunesië, Marokko) doen mannen met apen, slangen en andere exoten de hotels aan voor een fotosessie met de toeristen. Uit diverse hotels aan bijvoorbeeld de Turkse Rivièra komen meldingen over aangeklede chimpansees waarmee men zich tegen betaling kan laten vereeuwigen. Uit foto's en beschrijvingen blijkt dat er verschillende dieren, in leeftijd variërend van 1 tot ongeveer 7 jaar, bij betrokken zijn.

Training door mishandeling en verminking

De eigenaar traint de jonge aap onder andere door pijnprikkels. Door de pink van het dier achterover te drukken of de ketting om zijn nek aan te trekken, leert hij hem langdurig te staan (chimpansees lopen gewoonlijk op handen en voeten) en bepaalde poses aan te nemen. Als het dier ouder wordt krijgt hij vaak drugs toegediend om hem rustig te houden. Ook worden zijn hoektanden meestal afgezaagd of uitgetrokken. Rond zijn achtste levensjaar komt een chimpansee echter in de puberteit en wil niet langer gehoorzamen. Door zijn kracht wordt hij levensgevaarlijk. Dat is het moment waarop de eigenaar het dier doorverkoopt, bijvoorbeeld op de illegale markt voor proefdieren, en een nieuwe jonge chimpansee aanschaft.

Medewerking reisbranche

AAP is in overleg met de WSPA (World Society for the Protection of Animals) om, in samenwerking met de Turkse overheid, dit dierenleed een halt toe te roepen. Ook de grote reisorganisaties verlenen actieve medewerking. Zo heeft TUI (Arke, Kras, Holland International) een speciale waarschuwing geplaatst op de vouchers voor Turkijegangers, heeft First Choice (GoBest, Sunrise, KidsWorld) een clausule tegen dierenleed opgenomen in de contracten met hotels, vermeldt OAD het als 'duurzame tip' op de reisbescheidenmapjes en geeft Thomas Cook (Neckermann) informatie hierover in de reisleiderinstructies.

Wat kun je als toerist doen?


- ga niet zelf met het dier op de foto maar neem, indien mogelijk, foto's waarop aap en liefst ook eigenaar te zien zijn


- dien een klacht in bij het hotelmanagement


- meld het voorval bij de hostess van de reisorganisatie en stuur een mailtje naar het hoofdkantoor


- stuur een melding met zoveel mogelijk gegevens en eventuele foto's naar info@aap.nl





http://www.aap.nl