Partij van de Arbeid

Spaarders beschermen tegen inflatie

24-06-2008 04:23

PvdA Tweede Kamerlid Paul Tang wil dat de overheid spaarders helpt bij het beschermen van hun spaar- en pensioentegoeden tegen een onverwacht gestegen inflatie. Dit kan de overheid doen door het uitgeven waardevaste obligaties.

Waardevast
Dit gebeurt al in landen als Engeland, Frankrijk en de Verenigde Staten. De overheid financiert daar de staatsschuld met inflatie-bestendige, waardevaste obligaties (zogeheten indexleningen of inflation linked bonds). Voor pensioenfondsen en spaarders biedt dat een groot voordeel. Tang: 'Pensioenfondsen willen een waardevaste voorziening voor de oude dag te garanderen. Juist in een tijd van oplopende inflatie is dat nog geen eenvoudige opgave. De mogelijkheid om te kunnen beleggen in waardevaste obligaties is dan welkom. Voor spaarders geldt hetzelfde: een onverwachte prijsstijging holt hun spaarrekening uit.'

Het rendement op spaar- en pensioentegoeden gaat omlaag, door een lage rente en oplopende inflatie. Tegelijkertijd moeten sommigen toch rendementsheffing betalen. Banken durven het risico van inflatie niet op zich te nemen en laten bewust dit risico bij hun klanten. De introductie van waardevaste obligaties door de Nederlandse overheid biedt banken echter de mogelijkheid om te komen tot een introductie van een waardevaste spaarrekening.

Financiering
De overheid neemt daarbij een rol die andere (financiële) instelling niet kunnen nemen. Tang: 'In de regel is het zo dat het financieringoverschot oploopt als de inflatie oploopt. Dat biedt de Nederlandse overheid de ruimte om pensioenfondsen en spaarders tegen inflatie te beschermen. Bovendien, tegenover het risico van inflatie staat een lagere rente op staatsobligaties.'

Afspraken met pensioenfondsen
Ervaring in het buitenland leert wel dat om de omvang van de markt groot genoeg moet zijn om het voordeel van een lagere rente goed tot uitdrukking te brengen. Daarom zou de Nederlandse overheid afspraken kunnen maken met de Nederlandse pensioenfondsen om de markt een vliegende start te geven.