Partij van de Arbeid

Wijziging Natuurbeschermingswet

24-06-2008 04:41

Vandaag stemde de Tweede Kamer over een wijziging van de Natuurbeschermingswet. Naast de aanpassing van de wet aan Europese regelgeving gaat het om wijzigingen die tot gevolg hebben dat pas achteraf getoetst wordt of een vergunning nodig is voor uitbreiding van bestaande bedrijven en activiteiten in natuurgebieden. Hiermee stemde de PvdA niet in.

Met de aanpassing van de Natuurbeschermingswet aan de Europese regels heeft de PvdA Tweede Kamerfractie geen enkel probleem. PvdA Tweede-Kamerlid Lutz Jacobi: Sterker nog: de betreffende natuurgebieden worden in de toekomst beter beschermd en dat juichen we toe. Met de overige aanpassingen van de Natuurbeschermingswet is de PvdA-fractie het echter zeer oneens.

Doordat pas achteraf getoetst wordt, kan het gebeuren dat uitbreidingen pas na realisatie door de rechter verboden worden. Dat is zowel vanuit het belang van natuurbescherming als vanuit het oogpunt van de ondernemers een onwenselijke situatie.

Jacobi heeft daarom voorgesteld de wet op te knippen en nu alleen over het eerste deel te besluiten. De minister weigert dat, dus had de PvdA geen andere keus dan tegen de wet te stemmen. Jacobi: Dat neemt natuurlijk niet weg dat de PvdA het van harte eens is met de aanpassingen die te maken hebben met de Europese regels en die een verbetering van de Natuurbeschermingswet opleveren.