HBO-Raad

Eerste landelijke onderzoek naar tevredenheid hbo-studenten Studenten tevreden over opleiding, organisatie moet beter 24-06-2008

De meeste hbo-studenten zijn tevreden over de inhoud van de opleiding die zij volgen en over de docenten. Minder tevreden zijn zij over de informatievoorziening en communicatie. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek onder 62.000 studenten van 27 hogescholen. Niet eerder werd een dergelijk grootschalig onderzoek gehouden onder Nederlandse studenten.

Gemiddeld zijn de hbo-studenten positief over de inhoud, het niveau en de actualiteit van de opleiding en over de docenten. Ook vinden de meeste studenten dat de opleiding goed aansluit op de beroepspraktijk. Zaken die in de ogen van studenten verbeterd moeten worden liggen vooral op het gebied van informatievoorziening en communicatie. Studenten willen eerder en vollediger geïnformeerd worden over roosters en tentamenuitslagen. Ook willen zij meer betrokken worden bij verbeteringen van het onderwijs.

Het hbo is de eerste onderwijssector die een landelijk cijfer presenteert over de tevredenheid onder studenten. Alle hogescholen voeren al langere tijd regelmatig tevredenheidonderzoeken uit onder studenten. De uitkomsten van die onderzoeken waren in het verleden echter niet onderling vergelijkbaar. Het was daarom niet mogelijk om een landelijk beeld te geven. Dat is nu voor het eerst wel mogelijk. In maart/april werden 210.000 studenten van hogescholen uitgenodigd deel te nemen aan een landelijk onderzoek. Dat is 60% van alle studenten in het hbo. 62.000 studenten vulden de vragenlijst met 46 vragen daadwerkelijk in. Naar verwachting kunnen volgend jaar meer dan 300.000 hogeschoolstudenten aan het onderzoek deelnemen.