Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Uitvoering VROM-taken door provincie Noord-Holland kan beter

24-06-2008

De provincie Noord-Holland moet toezicht en handhaving bij de Wet milieubeheer, bij de huisvesting van asielzoekers met een verblijfsvergunning en de Wet hygiëne en veiligheid badrichtingen en zwemgelegenheden verbeteren. Ook de programmering en verslaglegging op milieugebied en het beleid voor omgevingsrisicos (externe veiligheid) moeten beter. Dat blijkt uit een onderzoek dat de VROM-Inspectie en de Inspectie Verkeer & Waterstaat afgelopen jaar hebben uitgevoerd.

Andere taken op het beleidsterrein van de ministeries voert de provincie Noord-Holland wel adequaat uit, constateren de inspecties. Zij noemen een deel van de ruimtelijke ordeningstaken (zoals de streekplannen), bodembeleid, onderhoudsbaggeren, het Besluit luchtkwaliteit en woningbouwafspraken. De manier waarop de provincie aardkundig waardevolle locaties beschermt en bestuursovereenkomsten bodemsaneringstaken afsluit, is zelfs een voorbeeld voor andere provincies.

Noord-Holland is een van de laatste provincies waar op deze wijze gerapporteerd wordt hoe taken op het VROM-werkgebied worden uitgevoerd. Provincies hebben een belangrijke rol bij de uitvoering van het beleid van het ministerie van VROM. Zij voeren een groot aantal taken uit in medebewind. De minister van VROM is politiek verantwoordelijk voor de uitvoering van deze taken. Daarom voert de VROM-Inspectie vanaf 2005 provincieonderzoeken uit. In de provincie Noord-Holland is samengewerkt met de Inspectie Verkeer & Waterstaat met betrekking tot een aantal watertaken om zo de toezichtlast voor de provincie te verminderen. Het onderzoek van de beide inspecties heeft zich gericht op de structurele aanpak van de provincie, grote inrichtingen zoals Schiphol zijn daarom buiten het onderzoek gebleven. Het provinciebestuur heeft aangegeven de resultaten van het onderzoek grotendeels te onderschrijven. De provincie is al tijdens het onderzoek begonnen met doorvoeren van verbeteringen.

Download


Zie het origineel


* provincie-onderzoek Noord-Holland