Gemeente Oldenzaal


Plan praktijkproef handhaving gemeente Oldenzaal gehonoreerd

gepubliceerd op : 24-6-2008

Het ministerie van VROM heeft de gemeente Oldenzaal aangewezen als een van acht gemeenten waar de praktijkproef handhaving wordt gehouden. Met deze proef ontwikkelt de gemeente Oldenzaal concrete handvatten om (delen van) de handhaving van de omgevingsvergunning vorm te geven.

VROM ondersteunt de gemeente hierbij door 200 adviesuren beschikbaar te stellen van een adviesbureau. Dit bureau levert inhoudelijke kennis, procesbegeleiding en een bijdrage aan het ontwikkelen van instrumenten. VROM wijst de gemeente Oldenzaal als proef aan omdat bij de inschrijving aangegeven is dat de gemeente aandacht wil besteden aan de interne cultuurverschillen.

De gemeente Oldenzaal heeft zich een aantal maanden geleden ingeschreven voor de praktijkproef handhaving van VROM. Handhaving is een belangrijk onderdeel van de nieuwe omgevingsvergunning. Het doel van een praktijkproef is het ontwikkelen van een methode of een instrument om organisaties concrete handvatten te bieden om (delen van) de handhaving van de Wabo vorm te geven. Te denken valt daarbij aan bijvoorbeeld het opstellen van een integrale probleemanalyse, een integrale sanctiestrategie of de ontwikkeling van een monitoringssysteem. Maar ook aspecten als cultuurverandering, samenwerking en creatieve oplossingen voor bijvoorbeeld het voldoen aan kwaliteitscriteria zouden onderwerp van een praktijkproef kunnen worden. Het eindresultaat moet toepasbaar en bruikbaar zijn voor andere bevoegde gezagen.

Wie een huis wil bouwen, krijgt te maken met veel vergunningen en voorschriften voor bouwen, wonen, ruimte, natuur en milieu. Met elk hun eigen criteria, procedures, ambtelijke loketten, afhandelingstermijnen, leges en toezichthouders. Dit is voor burgers en bedrijven onoverzichtelijk en tijdrovend en kost bedrijven én overheid veel geld.

Daarom heeft VROM besloten dat circa 25 verschillende vergunningen samengevoegd moeten zijn in de omgevingsvergunning. Deze vergunning kan bij één loket worden aangevraagd. Er gaat één procedure gelden waarop één besluit volgt. Voor beroep tegen dat besluit komt ook één procedure.

Op het gebied van dienstverlening wil de gemeente Oldenzaal stevig inzetten. Daarom worden de regels vereenvoudigd zodat:
- de lasten verlagen;

- er een kortere doorlooptijd van de vergunning plaatsvindt;
- klanttevredenheid vergroot.