Gemeente Helmond


Onderzoek mogelijkheid milieuzone

Gemeente werkt aan verbeteren luchtkwaliteit. Eén van de maatregelen is een onderzoek naar een mogelijke milieuzone voor vrachtverkeer in het centrum.

Net als in veel andere Nederlandse steden, is in Helmond de lucht op een aantal plekken minder schoon dan we zouden willen. Omdat schone lucht Drie generaties met in de melkflessen de hoeveelheid stikstof die zij in hun leven hebben ingeademd. één van de belangrijkste levensbehoeftes is, werkt de gemeente aan het uitvoeren van een luchtkwaliteitsplan dat moet zorgen voor een vermindering van de hoeveelheid fijn stof en stikstofdioxide in de lucht. Eén van de maatregelen uit het plan is een onderzoek naar de invoering van een milieuzone voor vrachtverkeer in het centrumgebied van Helmond. Een milieuzone is een gebied waar alleen schone voertuigen worden toegelaten.

Stappenplan

In 2006 heeft Helmond, samen met tien andere gemeenten, het rijk en vervoerders- en verladersorganisaties afspraken gemaakt over milieuzonering. Deze afspraken zijn vastgelegd in het landelijke convenant Stimulering schone vrachtautos en milieuzonering. Afgesproken is dat elke gemeente aan de hand van een stappenplan onderzoekt of de invoering van een milieuzone voor vrachtverkeer een zinvolle maatregel is. Inmiddels hebben de andere grote Brabantse steden (Eindhoven, Tilburg, Den Bosch en Breda) het stappenplan doorlopen en hebben zij een milieuzone ingevoerd.

Milieuzone zinvol

Begin dit jaar heeft de gemeente Helmond een start gemaakt met de uitvoering van het stappenplan. Aan de hand van berekeningen is een inschatting gemaakt van de milieuwinst die een milieuzone voor vrachtverkeer zal opleveren. Hierbij is uitgegaan van een milieuzone die als grens heeft: Kasteel-Traverse, Zuidende, Binderseind, Noordeinde, Oostende en Kanaaldijk. Het onderzoek wijst uit dat het milieueffect zo groot is dat het zinvol is om over te gaan tot de volgende stap, namelijk het onderzoeken van de verdere consequenties van het invoeren van een milieuzone.

Overleg over gevolgen

De gemeente gaat met de betrokken partijen de komende maanden deze gevolgen in beeld brengen. Het gaat hierbij vooral om de concrete gevolgen voor de transporteurs en de winkeliers in Helmond en de manier waarop hiermee kan worden omgegaan. Zo zal na de zomervakantie onder meer een informatie- en discussiebijeenkomst met Helmondse ondernemers worden georganiseerd. Uiteindelijk moet dit eind 2008 leiden tot een definitief besluit van het gemeentebestuur over het al dan niet invoeren van een milieuzone in de loop van 2009. Vragen over de invoering van een mogelijke milieuzone in Helmond kunnen nu al worden gesteld via gemeente@helmond.nl. Meer algemene informatie is te vinden op milieuzones.nl.