Provincie Groningen

Alle Groningse jongeren binnen 4 weken hulp 24 juni 2008

Alle jongeren die in de provincie Groningen op de wachtlijst staan voor zorg krijgen vanaf heden binnen 4 weken hulp aangeboden. GS hebben besloten voor de jaren 2008 en 2009 een bedrag van EUR 500.000,- in te zetten. Hiervoor kunnen alle kinderen, jongeren en hun ouders snel een vorm van (tijdelijke) hulp ontvangen, om te voorkomen dat hun situatie verslechtert terwijl ze wachten op zorg. Deze zogenaamde "overbruggingshulp" wordt uitgevoerd door de Base Groep en door CWZW Noord.

De jeugdzorg heeft te maken met wachtlijsten. Dit is een landelijk fenomeen en is met name te wijten aan het feit dat er meer vraag naar zorg is, dan op basis van de beschikbare Rijksmiddelen gegeven kan worden.
Ondanks de financiële tekorten zijn GS, samen met de zorgaanbieders, van mening dat zij in het belang van de cliënt zoveel mogelijk moeten doen om de wachtlijstproblematiek aan te pakken. Het afgelopen jaar is ervaring opgedaan met "overbruggingshulp". Dit is een snelle en lichte vorm van hulp en ondersteuning, die geboden kan worden wanneer de wachttijd te lang gaat duren. Deze snelle inzet van hulp heeft een positief effect voor de cliënt en voorkomt verergering van de problematiek en het ontstaan van crisissen tijdens de wachttijd. Daarnaast is ook gebleken dat het snel aanbieden van zorg een positief effect heeft op de behandelduur en

-intensiteit.

Vanwege de positieve ervaringen hebben GS besloten vanaf heden intensief overbruggingshulp aan te bieden. Dit betekent dat alle jongeren binnen 4 weken hulp krijgen aangeboden. Hiervoor wordt een bedrag van EUR 500.000,- ingezet. Hiermee kunnen in 2008 en 2009 alle jongeren geholpen worden, in afwachting van de eigenlijke zorg die geïndiceerd is. In totaal ontvangt de Base Groep een bedrag van EUR 460.000,- en CWZW een bedrag van EUR 40.000,-.

24 juni 2008