Gemeente Geertruidenberg


Toer de Boer trekt veel publiek

Ad Bink van Geitenmelkbedrijf Bink verwelkomde donderdagmiddag groep 5 van basisschool De Radonkel uit Raamsdonksveer.

Als een van zes bedrijven in Raamsdonk zette hij de deuren van zijn bedrijf open voor zes groepen schoolkinderen. Bink was ook een van de vier agrarische bedrijven die zaterdag meededen aan de eerste editie van Toer de Boer, een rondgang langs Raamsdonkse agrarische ondernemers. Toer de Boer trok met 2000 mensen boven verwachting veel bezoekers. De organisatoren kijken dan ook tevreden terug op dit evenement.

Het weer werkte zaterdag perfect mee.. Met de Hank-o-motief, een speciaal toeristentreintje, konden bezoekers langs de vier boerderijen rijden. Op verzoek van de gemeente Geertruidenberg en de afdeling Waalwijk-Geertruidenberg van landbouworganisatie ZLTO hielden de melkgeitenboerderij van de familie Bink (Luiten Ambachtstraat 33), de aardbeienkwekerij van de familie Verschuren (Schansstraat 30), het melkveebedrijf van de familie Van den Heijkant (Zijlweg 3) en de boomgaard van De Kersenhof (Zijlweg 2) een open middag.

De officiële opening door wethouder Lida Verschuren was om 11.00 uur op het bedrijf van de familie Van den Heijkant, Zijlweg 3. Alle vier de deelnemende bedrijven werden druk bezocht, de bezoekers waren zeer enthousiast.

Gastvrijheid

Ook donderdag vormden de schoolkinderen een enthousiast gehoor. Ruim vijfhonderd melkgeiten heeft Bink aan de Luiten Ambachtstraat, en ze zijn bijna allemaal wit. Bijna allemaal, want zoals de kinderen donderdagmiddag opmerkten zijn er ook een paar gekleurde bij. Nubische geiten zijn dat, legde Ad Bink uit, en ze zijn te herkennen aan hun grote hangoren. Bink levert melk aan de coöperatie Amalthea. Van de geitenmelk worden kazen gemaakt, maar ook yoghurt en spread. De bokjes gaan richting slachterij voor het lamsvlees.

Als ze heel jong zijn mogen de bokjes nog tussen de moedergeiten dartelen. Een vrolijk gezicht, zeker voor de bezoekende kinderen. Zij hadden heel wat vragen en bleken zeker geïnteresseerd, hoewel Ad Bink vooraf vreesde dat ze misschien teleurgesteld zouden zijn omdat er weinig te `aaien' valt op de geitenhouderij. `We zijn natuurlijk geen kinderboerderij, dus misschien valt ze dat tegen."

Maar de kinderen moesten soms zelfs even tot stilte gemaand worden, zoveel wilden ze weten van Ad, zijn vrouw Marllies en stagiair Jan-Paul. Waarom heeft niet ieder lammetje een eigen speen bij de melkmachine, wat zijn die bultjes rondom hun mond, waarom worden de hoorntjes weggehaald, waarom, waarom.

Wethouder Louise Laurijssen vergezelde De Radonkel even bij hun bezoek en bedankte de familie Bink voor hun gastvrijheid. `'Voor veel kinderen is een bezoek aan de geitenhouderij niet zo gewoon. Daarom is het heel leuk dat jullie dit doen."

De wethouder vertrok vervolgens naar de varkenshouderij van Sander van den Heijkant en het melkveebedrijf van de familie Van den Heijkant om daar een stukje mee te pikken van de rondleidingen aan de leerlingen van De Hoge Waai en De Wilsdonck. Haar collega-wethouder Antoon van den Enden keek donderdagmiddag samen met de scholen De Peuzelaar en De Ruif rond bij broccoli-teler Verschuren, het biologische melkveebedrijf van de familie Boons en de aardbeienkwekerij van de familie Verschuren.