Gemeente Wijdemeren


Boerderij op monumentenlijst

De met sloop bedreigde krukhuisboerderij aan de Nieuw-Loosdrechtsedijk is door het college op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst.

De eigenaar van de in 1840 gebouwde boerderij, de stichting Inovum, wil deze slopen om 30 parkeerplaatsen aan te kunnen leggen voor hun verpleeghuis De Beukenhof.

Zeer waardevol
De sloopaanvraag werd in februari 2007 ingediend. Daartegen dienden de Stichting Historisch Goed Loosdrecht en de Bond Heemschut zienswijzen in, met als argument dat de boerderij al in 1991 door de provincie werd aangemerkt als zeer waardevol op gemeentelijk niveau en van beeldbepalende betekenis vanwege de ensemblewaarde met omliggende panden. Die omliggende panden zijn de rijksmonumenten aan de Nieuw-Loosdrechtsedijk 12, 16-18, 27 en 31. Een ander argument was, dat gevreesd kan worden voor precedentwerking, omdat het lijkt alsof moedwillige verwaarlozing van een pand zou kunnen worden beloond met een sloopvergunning.

Eigenaar: sloop beter voor omgeving
Eerder overleg van het college met de stichting Inovum over behoud van de boerderij heeft niet tot resultaat geleid. Over de aanwijzing van de boerderij als gemeentelijk monument zegt de stichting onder andere, dat handhaving van de boerderij niet zinnig is vanwege de bouwkundige staat en de enorme kosten die nodig zouden zijn om het pand weer in goede staat te brengen. Sloop van de boerderij heeft een verbetering van de omgeving tot gevolg, aldus Inovum.

Onderdeel van gegroeide structuur
Het college is echter van mening dat de boerderij op gemeentelijk niveau waardevol en van beeldbepalende betekenis is en onderdeel uitmaakt van een gegroeide structuur. De omgeving, hoofdvorm en detailering zijn redelijk gaaf. Daarin wordt het college gesteund door de monumentencommissie die op 6 februari jl. adviseerde om de boerderij aan te wijzen als gemeentelijk monument omdat de boerderij zijn typologie heeft bewaard en onderdeel uitmaakt van de historische structuur van de lintbebouwing.
(24-06-2008)