Stadsdeel Zeeburg

Zouthaven luidruchtig geopend

24 juni 2008
Met een concert van zo'n 40 scheepshoorns is zondag 22 juni 2008 de zouthaven in het Oostelijk Havengebied luidruchtig geopend. Met de oplevering van de Zouthaven, pal naast het Muziekgebouw, is de ontwikkeling van de kop van het Oostelijk Havengebied afgerond. In de Zouthaven kunnen rondvaartboten en watertaxi's aanleggen.

Na de openingswoorden van wethouder Maarten van Poelgeest en Nico Papineau Salm gaven zij met een toeter het signaal voor het begin van het concert van scheepshoorns. Willem Breuker schreef speciaal voor deze gelegenheid de compositie `Kapitein Wolff meert af'. In een tentoonstelling aan de Piet Heinkade was de ontwikkeling en totstandkoming van de Zouthaven en de Oostelijke Handelskade te zien. Kinderen hebben zich prima vermaakt in de Klankspeeltuin in het Muziekgebouw aan `t IJ.

Foto: Opening Zouthaven

Stadsdeelvoorzitter Nico Papineau Salm: "De haven ligt in Zeeburg en is een prima aanvulling op wat er op de Oostelijke Handelskade al aanwezig is. In de haven kunnen rondvaartboten aanmeren, is het een goede opstapplek voor mensen die een tocht over het IJ willen maken. Wat mij betreft wordt het in de toekomst een opstapplek voor het vervoer over water naar stadsdeel Noord, het Zeeburgereiland en het KNSM-eiland."

De Zouthaven ligt aan de kop van het Oostelijk havengebied, vlak achter het Centraal Station. De ontwikkelingen langs de Oostelijke Handelskade zijn onderdeel van de Zuidelijke IJoever. De Zuidelijke IJoever is de nieuwe Amsterdamse stadsuitbreiding aan weerszijden van het Centraal Station. In een moderne stedelijke omgeving en in de directe nabijheid van de historische binnenstad gaan wonen, werken en recreëren hand in hand. In 2012 moet dit nieuwe deel van de stad helemaal voltooid zijn.