Stadsdeel Zeeburg

Scholierenvergoeding 2008-2009

24 juni 2008
Schoolgaande kinderen kosten veel geld. De gemeente geeft tot maximaal 400 euro per kind aan ouder(s) of verzorger(s) met een laag inkomen. De Scholierenvergoeding geldt zowel voor kinderen in het basis- als in het voortgezet onderwijs.

Welke kosten worden vergoed?

U kunt met de Scholierenvergoeding geld terugkrijgen voor:
* schoolkosten, zoals ouderbijdrage, schoolreisjes en schoolspullen;
* kosten voor culturele activiteiten, zoals muziek- of dansles, een avondje naar het theater of de bioscoop;

* én kosten voor sportieve activiteiten, zoals de contributie voor de sportvereniging en sportkleding.

Voor wie is de regeling bedoeld?

De regeling geldt voor alle kinderen tot 18 jaar die:
* op 31 december 2007 met hun ouder(s) of verzorger(s) in Amsterdam wonen;

* naar het basis- of het voortgezet onderwijs gaan, of het mbo/bol (beroepsopleidende leerweg) volgen;

* bij ouder(s) of verzorger(s) wonen die in 2007 een laag inkomen hadden.

Wat is een laag inkomen?

Om in aanmerking te komen voor de Scholierenvergoeding moet u een laag inkomen hebben. Hoe laag dat is, hangt af van uw gezinssituatie. Heeft u een partner en kinderen, dan mag uw fiscaal jaarinkomen niet hoger zijn dan EUR 19.932. Bent u alleenstaande ouder, dan is dat EUR 18.305. Het fiscaal jaarinkomen is het hoogste bedrag op uw jaaropgave(n).

Hoeveel geld kunt u terugkrijgen?

Voor elk kind in het basisonderwijs krijgt u EUR 225. Voor elk kind in het voortgezet onderwijs en mbo/bol is dat EUR 400.

Voorbeeld

Heeft u 2 kinderen die op de basisschool zitten en 1 kind dat het voortgezet onderwijs volgt, dan kunt u een bedrag van EUR 225 + EUR 225 + EUR 400 = EUR 850 terugkrijgen. Dat is een hoop geld!

Hoe vraagt u de vergoeding aan?

Als het goed is, heeft u begin juni 2008 een aanvraagformulier van DWI ontvangen via de post. Onderteken het formulier en stuur het zo snel mogelijk terug. Dan kunt u nog voor de zomer van 2008 gebruikmaken van de Scholierenvergoeding.

Heeft u eind juni 2008 nog niks ontvangen? Neem dan contact met DWI op via (020) 346 3684. U krijgt het aanvraagformulier dan nagestuurd. U kunt de Scholierenvergoeding tot 1 juni 2009 aanvragen.

Hoe kunt u geld terugkrijgen?


1. Heeft u recht op de Scholierenvergoeding, dan krijgt u van DWI een informatiemap toegestuurd. Hierin zit een aantal declaratieformulieren.

2. Heeft u iets gekocht voor uw kind, dan schrijft u op het declaratieformulier wat u heeft gekocht en hoe duur dat was. Als u geen geld heeft om iets voor te schieten, dan doet DWI dat voor u. Schrijf op het declaratieformulier dan wat u wilt kopen en hoe duur het is.

3. Het declaratieformulier stuurt u in de antwoordenvelop terug naar DWI.

4. U krijgt het geld zo snel mogelijk op uw bank- of girorekening gestort.

5. DWI stuurt u daarna een brief met het bedrag dat u nog tegoed heeft. U ontvangt ook een nieuw declaratieformulier.

Let op!

Bewaar bonnen en rekeningen zorgvuldig in de informatiemap. Die moet u niet meesturen met het declaratieformulier. DWI kan langskomen om de bonnen te controleren.

Reiskostenvergoeding

Speciaal voor kinderen in het voortgezet onderwijs die 3 of meer zones (openbaar vervoer) moeten reizen naar school is er nog een aparte regeling: de Reiskostenvergoeding. De Reiskostenvergoeding bedraagt EUR 150 per jaar.

Meer weten?

Neem contact met DWI op via (020) 346 3684.