Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Maakindustrie tekent verklaring voor eco-design

24-06-2008

Minister Cramer en Jan Kamminga, voorzitter van de ondernemersvereniging voor de technologische industrie (FME) tekenden op 23 juni een intentieverklaring die eco-design moet stimuleren en ondersteunen.

De Ecodesign on Energy Using Products-richtlijn, die vanaf medio 2009 geldt, stelt strenge milieu-eisen aan het ontwerp van energieverbruikende producten, zoals verwarming, verlichting of huishoudelijke apparaten. Bedrijven die niet aan deze richtlijnen voldoen, verliezen hun CE-markering en daarmee hun markt.

Tijdens het FME-symposium Energy Using Products in het Evoluon in Eindhoven gaf minister Cramer aan dat eco-design belangrijker wordt voor de productindustrie. In de intentieverklaring is vastgelegd dat VROM en FME zich beide gaan inspannen bedrijven bewust te maken van de nieuwe EU-regels.

Tijdens de bijeenkomst ondertekenden Jan Kamminga van FME CWE en de minister een verklaring waarin zij aangaven de (MKB-)bedrijven te ondersteunen bij de toepassing van Ecodesign en zo samen te werken aan de vergroening van het MKB. Aangespoord door een echte SurinaamseTaante, neergezet door cabaretière Jetty Mathurin, beloofden de aanwezige ondernemers dat zij deze alles in het werk zouden stellen om deze ambitie kracht bij te zetten.

alternatieve tekst
Minister Cramer van VROM en FME-voorzitter Jan Kamminga tekenden een intentieverklaring voor publiek-private samenwerking voor het stimuleren en ondersteunen van ecodesign

De Europese wetswijziging treft vrijwel de gehele aanbod-keten van de technologische industrie. De regelgeving is erop gericht de milieubelasting van producten te verminderen. Het gaat hier om: verwarming, warm water, stand by mode, elektromotor, koeling en ventilatie. Bij de productgroep verlichting betreft het huisverlichting, kantoorverlichting en openbare straatverlichting. Het aantal productgroepen waarvoor de EUP-regels gaat gelden zal na 2009 snel worden uitgebreid. Als bedrijven straks niet kunnen aantonen dat hun product of halffabricaat aan de eisen voldoet, mag dat niet langer op de Europese markt worden gebracht.
alternatieve tekst alternatieve tekst alternatieve tekst alternatieve