Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden



* Verkiezingen 2008

Gezamenlijk persbericht van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, de Natuur en Milieufederatie Utrecht, en het IVN Consulentschap Utrecht

Leerzame ochtend over grondwater voor schoolkinderen uit Leersum

24 juni 2008 - Samen met de kinderen uit groep 6/7 van de Daltonschool de Meander uit Leersum onthulde Patrick Poelmann, dijkgraaf van De Stichtse Rijnlanden 20 juni jl. de nieuwe grondwatermeter in Leersum. Na de opening voerden de kinderen zelfstandig een grondwatermeting uit met grondboren en een meetlat. Zij reageerden enthousiast toen zij het grondwater hoorden en het natte zand naar boven haalden.

Onthulling educatieve grondwatermeter

Na een welkomstwoord van de heer Patrick Poelmann, dijkgraaf De Stichtse Rijnlanden en wethouder Clemens van der Burg luisterden de kinderen naar het spannende verhaal `De reis van druppie' over de waterketen van verhalenvertelster Jenny Vink. Joris Hogenboom, directeur Natuur en Milieufederatie Utrecht, benadrukte de educatieve waarde van de meter. Na de onthulling van de nieuwe educatieve grondwatermeter deden de kinderen zelfstandig een grondwatermeting met behulp van grondboren. Zij reageerden enthousiast toen zij het grondwater hoorden en het natte zand naar boven haalden. De kinderen vergeleken de stand van hun eigen meting met de zojuist officieel geopende educatieve grondwatermeter tegenover de Ameronger Wetering 1 in Leersum.

Een buitenles over natuur en verdroging

In de provincie Utrecht staan in totaal 7 grondwatermeters, waarvan vier op grondgebied van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Het IVN Consulentschap Utrecht heeft bij de grondwatermeters een lespakket voor basisscholen ontwikkeld. Met de educatieve grondwatermeter wordt bovengronds zichtbaar gemaakt hoe diep het grondwater staat. Geeft de meter groen aan, dan is dat het beste voor de natuur. Wanneer het grondwater langere tijd in het gele of rode gebied staat, is dat te laag voor planten en dieren. Het project `Water in de Peiling', een landelijk initiatief van de Provinciale Milieufederaties, geeft door middel van de educatieve grondwatermeters een beter inzicht in de problematiek van verdroging en de gevolgen hiervan voor de natuur.

Verdroging

In de bodem zit grondwater. Planten nemen met hun wortels water op uit de bodem en zijn daarom afhankelijk van de diepte van het grondwater. Als het grondwater te diep wegzakt, ontstaat er een tekort voor bepaalde planten en dieren. Dat noemen we verdroging. Niet alle planten zijn even gevoelig voor verdroging. Dit heeft onder andere te maken met hoe diep de planten wortelen en hoe schoon het water moet zijn dat ze nodig hebben. Verdroging heeft tot gevolg dat de gevoelige soorten planten verdwijnen, zoals de koekoeksbloem, zonnedauw, orchideeën, de bosanemoon, klaverzuring en stekelvarens.