Waterschap Regge en Dinkel


De Doorbraak in Canon van het Nederlandse landschap

ALMELO -De Doorbraak en de Groene Mal bij de Regge behoren tot de zestig belangrijkste landschappen van Nederland. Dat is de mening van Dirk Sijmons, de Rijksadviseur voor het landschap. In opdracht van de twaalf provincies hebben hij en zijn medejuryleden een `Canon van het Nederlandse Landschap' vastgesteld.

De Doorbraak, als nieuwe beek in een zandgrondomgeving, geldt hierin als voorbeeld van de `planmatige combinatie van water, natuur en recreatie.' `Dit nieuwe bekenlandschap is een fraai eigentijds project', licht landschapsarchitect Henk van Blerck toe. Hoewel geen jurylid, is hij nauw bij de samenstelling van de Canon betrokken. `Hier wordt een nieuw landschap gecreëerd. Op integrale wijze, door meteen waterbeheer, natuurontwikkeling en recreatie te combineren. Het laat zien hoe wij in onze tijd invulling geven aan de aloude strijd tegen en met het water.'

De Doorbraak is een dertien kilometer lange beek die na de voltooiing in 2014 stroomt van de oostkant van Almelo naar de Midden-Regge. De stroom voorkomt dat de laaggelegen delen van het stedelijk gebied van Twente bij wateroverlast onderlopen en helpt verdroging van de bodem te voorkomen. Daarnaast heeft de beek een belangrijke natuurlijke en landschappelijke functie omdat hij flora en fauna van Noordoost-Twente en de Sallandse Heuvelrug in een ecologische zone verbindt. Op dit moment is vijf kilometer van de beek gerealiseerd.

De Groene Mal is een Reggeherstelproject. Het project is voorgedragen door de provincie Overijssel voor het canon, maar is er uiteindelijk niet ingekomen. Het in het verleden gekanaliseerde riviertje de Regge krijgt in deze projecten zijn meanderende loop van weleer terug. Er is ruimte voor water én natuur in de ecologische verbindingszone die dit rivierdal vormt. Bijzonder aan de Groene Mal is dat de ecologische zone hier dwars door het stedelijk gebied van de gemeente Hellendoorn loopt. De samenwerkende partijen richten het gebied zo in, dat de doeleinden op het gebied van verkeer, bedrijvigheid en industriële ontwikkeling en de doeleinden op het gebied van natuur, landschap, water en stedelijk woonmilieu op elkaar worden afgestemd. Een eigentijds landschap waarin alle gebruiksfuncties in balans zijn.

De Canon van Nederlandse Landschappen is een initiatief van de twaalf provincies om accent te geven aan hun functie als beschermer van natuur en landschap. Keuzeheer Dirk Sijmons, die zich heeft laten bijstaan door een historisch geograaf en een kunsthistoricus, heeft de provincies gevraagd landschappen uit vijf perioden uit de geschiedenis te nomineren. Voor het tijdvak na 1950 heeft de provincie Overijssel twee projecten van waterschap Regge en Dinkel voorgedragen: De Doorbraak en de Groene Mal (bij Nijverdal).

De zestig uitverkoren landschappen zijn vanaf 3 juli in het kader van de Internationale Triënnale Apeldoorn (www.triennale.nl) te bewonderen op billboards van 2,5 bij 4 meter nabij de vroegere Nettenfabriek in deze stad. Er wordt bovendien een boek over gemaakt. In 2007 werd De Doorbraak al genomineerd voor de Gouden Piramide, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap.