Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden



* Verkiezingen 2008

Nieuwe kostentoedelingsverordening 2009

Voorstel voor wijziging waterschapsbelasting

24 juni 2008 - Het bestuur van het waterschap wil de belastingen vanaf 2009 op een andere manier verdelen over de inwoners. Dat komt omdat de landelijke wetgeving dit voorschrijft in de nieuwe Waterschapswet van 2009. Die financiële veranderingen staan in het ontwerpbesluit Kostentoedelingsverordening 2009, dat vanaf 25 juni ter inzage ligt. U kunt tot 6 augustus uw zienswijze geven.

Belangrijke wijzigingen

Als gevolg van de nieuwe Waterschapswet 2009 worden een nieuwe financieringsstructuur en nieuwe belastingen geïntroduceerd. De totale kosten van het werk van het waterschap gaan hierdoor niet omhoog, maar door de nieuwe wet verandert wel de wijze waarop die kosten worden verdeeld over inwoners. Het gaat om drie belangrijke wijzigingen in taken, categorieën van inwoners en eigenaren en gebieden.

Nieuwe namen van belastingen

De belastingen worden anders verdeeld over de taken van het waterschap en de belastingen krijgen ook nieuwe namen. Dit zijn de watersysteemheffing en de zuiveringsheffing.

Andere verdeling van kosten over inwoners en eigenaren

De verdeling van de kosten van het watersysteembeheer over de categorieën inwoners en eigenaren verandert. De groep eigenaren van natuurterreinen krijgen minder kosten toebedeeld en de groep agrariërs krijgen ook een geringer kostenaandeel. De groep inwoners en eigenaren van woningen krijgen een groter kostenaandeel toebedeeld.

Omslagklassen verdwijnen

De verdeling van de kosten over de gebieden verandert. Op dit moment is ons waterschap belastingtechnisch verdeeld in drie verschillende gebieden (omslagklassen A, B en C). In deze gebieden gelden verschillende tarieven, omdat het waterschap rekening houdt met verschillen in gebiedskenmerken en ligging van gronden en gebouwen. Door de wetswijziging verdwijnen deze omslagklassen. Voortaan betaalt iedereen in het gehele beheersgebied in dezelfde mate mee aan de kosten van het watersysteem. Daardoor gaan onder andere eigenaren van gebouwen en gronden op de Utrechtse Heuvelrug en in buitendijkse gebieden uiteindelijk meer belasting betalen.

Meer informatie en de meest gestelde vragen

Op www.destichtserijnlanden.nl/kostentoedelingsverordening kunt u het volledige ontwerpbesluit lezen. Daar vindt u ook de meest gestelde vragen en antwoorden. U kunt het ontwerpbesluit ook inzien op het waterschapskantoor in Houten, van 9.00-12.00 en van 14.00-16.00 uur en op de gemeentehuizen binnen het beheersgebied. Voor telefonische informatie kunt u terecht bij de afdeling Belastingen, Bart Boersma, telefoon (030) 634 58 87.