RVD/Kon.Huis nr. 142: Koningin - Staatsbezoek Litouwen

RIJKSVOORLICHTINGSDIENST
Persbericht

STAATSBEZOEK AAN LITOUWEN

Hare Majesteit de Koningin brengt van dinsdag 24 juni tot en met donderdag 26 juni een staatsbezoek aan de Republiek Litouwen. Zij doet dit op uitnodiging van President Valdas Adamkus. Het bezoek speelt zich af in de hoofdstad Vilnius en de oude hoofdsteden Trakai en Kaunas.

Het staatsbezoek bevestigt en verstevigt de uitstekende betrekkingen tussen de twee landen. Tijdens het bezoek wordt onder meer aandacht besteed aan de ontwikkelingen die Litouwen doormaakt sinds de onafhankelijkheid in 1990 en de toetreding tot de Europese Unie in 2004. Deze ontwikkelingen hebben de Litouwse samenleving voor nieuwe uitdagingen gesteld waarvan enkele tijdens het bezoek aan bod komen.

De Koningin is tijdens haar bezoek de gast van de President en mevrouw Alma AdamkienÄ-. De Koningin legt een krans bij het monument van hen die vielen in de Onafhankelijkheidsstrijd op de Antakalnis begraafplaats en bezoekt de Vilnius Kunst Academie waar studenten hun werk (afstudeeropdracht) laten zien. Op de Universiteit van Vilnius spreekt de Koningin met studenten over de toekomst van Litouwen binnen de Europese Unie. Ook heeft zij een gesprek over de economische effecten van het EU-lidmaatschap.

De Koningin ontvangt in de Vilnius Picture Gallery de Nederlanders die in Litouwen wonen. Daarnaast biedt de Koningin de President en andere vertegenwoordigers uit de Litouwse samenleving in de Nationale Filharmonie een optreden aan van het Amsterdam Loeki Stardust Quartet, omlijst door een receptie.

In de voormalige hoofdstad Trakai bezoekt de Koningin het middeleeuwse Trakai kasteel. Zij krijgt daar ook een uiteenzetting over het belang van sociale netwerken in Litouwen en de ontwikkelingen die op dit gebied plaatsvinden.

In Kaunas bezoekt de Koningin het bedrijf Elinta, waar onder andere 3D-lasers en intelligente computersystemen worden ontwikkeld. Ook bezoekt zij het Sugihara huis, het voormalige Japanse consulaat. De Japanse consul Sugihara heeft samen met de Nederlandse honorair consul Jan Zwartendijk in juni 1940 het leven van duizenden Joden gered door gezamenlijk uitreisvisa te verstrekken. Het staatsbezoek wordt afgesloten met een masterclass door het Amsterdam Loeki Stardust Quartet aan leerlingen van het Juozas Naujalis muziekgymnasium in Kaunas.

Noot voor redacties (