Ingezonden persbericht


(persbericht)

Cinemien ondersteunt afstudeerfilm Pjotr

Op het eindexamenfestival van de Nederlandse Film en Televisie Academie is volgende week Pjotr - brieven uit de Goelag van regisseur Jan Jaap Kuiper te zien. Deze documentaire over deportatie, gemis en herinnering wordt dit najaar uitgezonden door de Humanistische Omroep.

Pjotr Aleksejev verdween in 1937 plotseling uit het leven van zijn dochter Era. Op het hoogtepunt van Stalins zuiveringen werd hij opgepakt en naar een werkkamp in het Oeralgebergte getransporteerd, waar hij tijdens de oorlog stierf.

Era's kleindochter Katja vond de brieven die Pjotr uit het kamp schreef. In Pjotr - brieven uit de Goelag volgt ze zijn spoor naar desolate Goelaglocaties, terwijl haar grootmoeder in Sint Petersburg betekenis probeert te geven aan het lot van haar verdwenen vader. Zijn dood kan toch niet volkomen zinloos zijn geweest?

Ontstellende leegte

Regisseur en historicus Jan Jaap Kuiper: "Pjotr Aleksejev is de overgrootvader van mijn vrouw Katja. In het voormalige appartement van Pjotrs dochter vonden we twee jaar geleden een bundeltje oude brieven, weggestopt onderin een bureaulade. Het waren brieven geschreven in kleine, krachtige letters op de meest onmogelijke stukjes blauw papier, meestal tot de laatste millimeter benut. Katja begon ze te lezen. Het waren Pjotr's brieven aan zijn Katja. "Lieve Kat" opende hij vaak - zo noem ik Katja ook. Er was iets merkwaardigs met die brieven. Natuurlijk brachten ze iemand dichtbij van wie ik slechts vaag de levensgeschiedenis kende. Maar het bijzondere was de toon waarin ze geschreven waren: direct en vol met alledaagse details, vaak van de hak op de tak, met de gewoonste zaken direct na de meest vreselijke. Ik besloot Pjotr z'n stem terug te geven."

Pjotrs brieven vormen de ruggengraat van de film, die een emotionele zoektocht is geworden van twee vrouwen die proberen te begrijpen wat er met Pjotr gebeurd is - en hoe dat in hun land heeft kunnen gebeuren. Een zoektocht die vooral langs verbijsterende leegtes voert: waar ze ruïnes van kampen verwachtten, vonden ze een leeg veld, en in plaats van een oneindige begraafplaats met slachtoffers een paar genummerde houten paaltjes. Pjotr, en zijn miljoenen lotgenoten, zijn letterlijk uit de geschiedenis gewist.

Pjotr - brieven uit de Goelag is te zien op het eindexamenfestival van de filmacademie, dat gehouden wordt van dinsdag 24 juni tot zaterdag 28 juni. De film wordt dit najaar uitgezonden door de Humanistische Omroep, co-producent van de film. Cinemien heeft de film financieel ondersteund.

Meer informatie en persmaterialen op www.pjotrdefilm.nl

(einde persbericht)

Noot (niet bestemd voor publicatie): De persvoorstelling van Pjotr, brieven uit de Goelag vindt plaats op maandag 23 juni (samen met alle andere afstudeerfilms) op de Filmacademie. Meer informatie hierover kan opgevraagd worden bij Marion Slewe m.slewe@ahk.nl , +31(0)20 - 5277392 .