Intensieve aanpak mensenhandel en mensensmokkel binnen Koninkrijk

Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba gaan intensiever samenwerken bij de aanpak van mensenhandel en mensensmokkel. Dat is gebleken tijdens de eerste dag van de Miniconferentie Mensenhandel en Mensensmokkel, waar ook de ministers van Justitie Hirsch Ballin (Nederland), Dick (Nederlandse Antillen) en Croes (Aruba) aanwezig waren.

Tijdens de tweedaagse conferentie, die op 23 en 24 juni plaatsvindt op Aruba, bespreken vertegenwoordigers van de ministeries van Justitie, de Koninklijke Marechaussee, het Openbaar Ministerie, de politie en NGO's hoe de samenwerking versterkt kan worden bij de preventie en bestrijding van mensenhandel, mensensmokkel en illegale migratie binnen het Koninkrijk.

Er worden onder andere afspraken gemaakt over informatie-uitwisseling tussen de betrokken diensten en uitwisseling van kennis en expertise, zodat illegale praktijken eerder en sneller opgespoord kunnen worden. Daartoe zullen analyses op het gebied van mensenhandel en illegale immigratie opgesteld en gedeeld worden. Bij de opsporing en vervolging van georganiseerde criminaliteit in relatie tot mensenhandel zal specifiek aandacht worden besteed aan het financieel rechercheren, het ontnemen van wederrechtelijk verkregen voordeel en het witwassen van gelden. Deze aanpak is erop gericht om de criminele activiteiten zo onaantrekkelijk mogelijk te maken en criminele samenwerkingsverbanden te ontmantelen.

Daarnaast zal er meer prioriteit gelegd worden bij hulpverlening aan en bescherming van slachtoffers van mensenhandel en bij preventie, bijvoorbeeld door het organiseren van voorlichtingscampagnes. Tot slot worden er afspraken gemaakt over de monitoring van de overeengekomen aanpak.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed