Raad van State


dinsdag 24 juni 2008
Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft verleend aan European Biofuels voor een biodieselfabriek aan de Elbeweg in Rotterdam-Europoort. In de fabriek wordt 500.000 ton biodiesel per jaar geproduceerd. De stichting Natuur en Milieu is het niet met de vergunning eens. Zij vindt onder meer dat er een milieueffectrapport had moeten worden opgesteld om de gevolgen voor het milieu in kaart te brengen. Verder had het verlenen van de vergunning duidelijker bekend gemaakt moeten worden, aldus de stichting. (zaaknummer 200708133/1)
Zitting over de dwangsom die het dagelijks bestuur van het stadsdeel Amsterdam-Centrum heeft opgelegd aan Monuments Porté vanwege de uitbreiding van een serre aan de achterkant van een pand aan de Keizersgracht in Amsterdam. In het pand is een advocatenkantoor gevestigd. Monuments Porté is de eigenaar van het pand. Het stadsdeel wil met de dwangsom bereiken dat de serre weer in de oude (vergunde) staat wordt teruggebracht. Het bedrijf zegt niet aan de dwangsom te kunnen voldoen vanwege het huurcontract dat hij heeft met het advocatenkantoor. De rechtbank in Amsterdam heeft eerder zijn beroep ongegrond verklaard. (zaaknummer 200708539/1)

11.45 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van het bestemmingsplan "Buitengebied 1996, partiële herziening Het Beloofde Land" van de gemeente Voorst. Het plan maakt de komst van het nieuwe landgoed 'Het Beloofde Land' aan de Oudhuizerstraat in Klarenbeek mogelijk. Het landgoed ligt in de zogenoemde 'Ecologische Hoofdstructuur'. In het landhuis zal een bed & breakfast komen. Verder zullen in bijgebouwen paarden, auto's en machines worden gestald. Een aantal omwonenden van het landgoed komt tegen het goedkeuringsbesluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat voor de komst van het landgoed in de omgeving geen draagvlak is. Verder zijn zij bang voor overlast en vrezen zij dat de dieren en de natuur verstoord zullen worden. De zitting gaat ook over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Voorst heeft verleend voor grondwerkzaamheden en het beplanten van het landgoed. De omwonenden vinden dat de vrijstelling nog niet had mogen worden verleend voordat het bestemmingsplan onherroepelijk is. Verder had er eerst een ontheffing op grond van de Flora- en Faunawet moeten worden verleed, vanwege de gevolgen voor de beschermde diersoorten die in dat gebied voorkomen. Eerder verklaarde de rechtbank in Zutphen het beroep tegen de vrijstelling ongegrond. (zaaknummers 200706698/1 en 200707225/1)

12.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zeeland heeft verleend aan Biofueling voor een biodieselfabriek op het industrieterrein "De Mosselbanken" in Terneuzen. In de fabriek wordt jaarlijks 200.000 ton biodiesel geproduceerd. De stichting Natuur en Milieu is het niet met de vergunning eens. ZZij vindt onder meer dat er een milieueffectrapport had moeten worden opgesteld om de gevolgen voor het milieu in kaart te brengen. Verder zijn de normen voor onder meer de uitstoot van geur en van methanol te ruim, aldus de stichting. (zaaknummer 200707530/1) Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Echt-Susteren om bestuurlijke maatregelen te treffen tegen de verkoop van carnavalsartikelen door een automaterialenbedrijf uit Echt. Der Karnevalswierts uit Heerlen had hierom verzocht. In het carnavalsseizoen verkoopt het automaterialenbedrijf in beperkte mate carnavalsartikelen. Der Karnevalswierts, zelf verkoper van carnavalsartikelen en -kleding, vindt dat de verkoop door het automaterialenbedrijf in strijd is met het bestemmingsplan. (zaaknummer 200708529/1)