Imtech NV

Published: 07:30 24.06.2008 GMT+2 /Source: Imtech N.V. /AEX: IMUN /ISIN: NL0006055329

Imtech: 100 miljoen euro voor technologie Gazprom Arena

Gouda - Imtech (technische dienstverlening in Europa) heeft opdracht gekregen voor de basis van de technische infrastructuur in de nieuw te bouwen Gazprom Arena in Sint Petersburg. Deze opdracht vertegenwoordigt een waarde van ruim 100 miljoen euro.

Scope van de opdracht
De basis van de technische infrastructuur bestaat uit alle oplossingen op het gebied van verwarming, klimaat, elektrotechniek, instrumentatie, beveiliging en brand (preventie, detectie, blusoplossingen). De opdracht wordt uitgevoerd en gecoördineerd door Imtech Deutschland. Thans is Imtech nog in overleg met Gazprom voor additionele technologische oplossingen in de arena, waaronder hightech voorzieningen voor energiebeheer en comfort. Eind 2008 zal Imtech met de werkzaamheden beginnen en in september 2010 zal het stadion worden opgeleverd.

Gazprom Arena: een hightech stadion
De Gazprom Arena wordt de modernste multifunctionele sportarena in Rusland met onder meer een schuivend dak en een uitschuifbaar veld. Het nieuwe stadion zal als thuisbasis fungeren voor FC Zenit, de huidige Russische voetbalkampioen en winnaar van de UEFA Cup 2008. FC Zenit wordt geleid door de Nederlandse voetbaltrainer Dick Advocaat. De totale capaciteit van het stadion bedraagt bijna 62.000 (overdekte) zitplaatsen. Ondanks het feit dat de gemiddelde temperatuur onder de min 30 graden Celsius ligt, zal er in het stadion een aangename temperatuur heersen. Bij brand zal de veiligheid van de toeschouwers door een innovatief rookafzuigsysteem gewaarborgd zijn. De Imtech-technologie voorziet er in om de meest energiezuinige oplossingen tot stand te brengen.

Rol van Imtech's eigen R&D centrum
Het R&D centrum van Imtech in Hamburg vervult een belangrijke rol in het tot stand komen van de juiste technologische keuzes in de nieuwe arena. Dit centrum is een toonaangevend researchinsitituut en ontwikkelt, test en optimaliseert tal van technologische oplossingen. Het gaat hierbij om onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten op het kruispunt van energie en veiligheid. Zowel door grootschalige modelproeven (schaal 1:22) als door complexe software-gebaseerde simulaties op het gebied van energie- en luchtstromen, verwarming en koeling. Zo worden de beste klimaat- en veiligheidsomstandigheden (onder meer bij brand) in kaart gebracht. Op basis van deze kennis was Imtech reeds in 2007 betrokken bij de engineering van de Gazprom Arena.

Imtech in Oost-Europa
Imtech wenst uit te groeien tot één van de grootste technische dienstverleners in Europa. In dit kader richt Imtech zich onder meer op verdere expansie in Oost-Europa. Deze expansie wordt gecoördineerd vanuit Duitsland. In Duitsland is Imtech de grootste multidisciplinaire technische dienstverlener. Inmiddels beschikt Imtech in Polen over een sterke marktpositie en worden er ook regelmatig projecten uitgevoerd in Roemenië, Bulgarije, Hongarije en Tsjechië, veelal voor bestaande Duitse opdrachtgevers. Vorig jaar werd een start gemaakt voor verdere expansie richting Rusland. Hierbij focust Imtech zich op bijzondere technologische projecten, zoals sportarena's. In het kader van de langlopende opdracht voor de Gazprom Arena zal Imtech een eigen vestiging in Sint Petersburg openen.

Jarenlange ervaring in stadions
Imtech beschikt over jarenlange technologische ervaring bij de totstandkoming van stadions en sportarena's. Imtech Deutschland was als technologiepartner bijvoorbeeld betrokken bij de arena van Schalke (Veltins Arena) en de multifunctionele ISS Dome, beide in Düsseldorf, alsmede de SAP Arena in Mannheim. Ook bij deze opdrachten speelden de researchinspanningen van het R&D centrum van Imtech in Hamburg een belangrijke rol. In de UK verzorgde Imtech een belangrijk deel van de technologie en beveiliging in het nieuwe Emirates Stadium van Arsenal in Londen.

Meer informatie
Media:
Analisten & beleggers:
Pieter Koenders
Manager Corporate Communications
T: +31 (0)6 5574 6585
E: pieter.koenders@imtech.eu www.imtech.eu
Jeroen Leenaers
Manager Investor Relations
T: +31 (0)182 543 504
E: jeroen.leenaers@imtech.eu www.imtech.eu

Artist impression (vrij van rechten)
Indien u een artist impression van de Gazprom Arena wenst te ontvangen, stuur dan een mailtje naar: pieter.koenders@imtech.eu

Profiel Imtech
Imtech N.V. is een Europese technische dienstverlener op het gebied van elektrotechniek, ICT en werktuigbouw. Met meer dan 18.000 medewerkers realiseert Imtech opbrengsten van ruim 3,3 miljard euro op jaarbasis. Imtech heeft sterke posities in de markten buildings, industry en infra/mobility in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Oost-Europa, de UK, Ierland en Spanje en in de mondiale maritieme markt. In totaal bedient Imtech 14.000 klanten. Imtech biedt toegevoegde waarde in de vorm van integrale en multidisciplinaire totaaloplossingen die leiden tot betere bedrijfsprocessen en meer rendement voor opdrachtgevers én van de klanten die zij op hun beurt bedienen. Imtech biedt ook oplossingen die bijdragen aan een duurzame samenleving, bijvoorbeeld op het gebied van energie, milieu, water en mobiliteit. De aandelen Imtech zijn genoteerd op de effectenbeurs van Euronext, waar Imtech is opgenomen in de Midkap Index en de Next 150 index.

pdf-versie persbericht

Imtech N.V. Quinterium Offices I Kampenringweg 45-A 2803 PE Gouda The Netherlands Phone +31 (0)182 543 543 Fax +31 (0)182 543 500 Email: info@imtech.nl

Our website: http://www.imtech.eu