Samenwerken aan bereikbaarheid: Rijk en regio's op schema

De uitvoering van de afspraken over infrastructuur en gebiedsontwikkeling die het Rijk en de regio's hebben gemaakt liggen op schema. Daarnaast zijn er enkele nieuwe afspraken gemaakt. Zo zal het Rijk ¤ 225 miljoen beschikbaar stellen voor het Trekvliettracé in Den Haag en is overeengekomen de spitsstroken A2 Maasbracht-Geleen aan te leggen.

Dit schrijven ministers Eurlings (Verkeer en Waterstaat), Cramer (VROM) en staatssecretaris Huizinga (Verkeer en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer. De bewindspersonen hebben in het kader van het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) voortgangsgesprekken gevoerd met lokale en regionale bestuurders. Uit deze gesprekken blijkt dat investeringen in ruimte en bereikbaarheid een steeds gebiedsgerichter karakter krijgen. Hierdoor worden investeringen in infrastructuur en ruimtelijke kwaliteit beter op elkaar afgestemd.

In het MIRT worden afspraken gemaakt en middelen toegewezen. Zowel tussen rijkspartijen onderling, als ook met de decentrale overheden wordt de besluitvorming beter afgestemd. Zo worden verschillende rijksnota's die gericht zijn op ruimtelijk beleid met elkaar verbonden en concrete afspraken gemaakt met decentrale overheden. Het MIRT concentreert zich niet alleen op een specifiek infrastructureel project, maar op een integrale visie op de ruimtelijke ontwikkeling van een heel gebied.

In september zal er een nieuw MIRT projectenboek worden opgesteld. In dit boek staan alle projecten waarover het Rijk met de decentrale overheden afspraken heeft gemaakt. Dit boek wordt jaarlijks geactualiseerd.

Voor de kamerbrief met bijlage klik hier

Noot voor redacties (