Ministerie van Buitenlandse Zaken

Koenders samen met Van Middelkoop naar Burundi

23-06-2008 | Persbericht | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) brengt deze week een bezoek aan Burundi. Op donderdag heeft hij samen met minister Van Middelkoop (Defensie) gesprekken met Burundese ministers en de VN-vertegenwoordiger voor Burundi, Mahmoud, over de hervorming van de veiligheidssector. Er wordt donderdag een intentieverklaring getekend om deze samenwerking uit te breiden.
Twee weken geleden werd in Zuid-Afrika een bestand gesloten tussen de belangrijkste rebellenbeweging, FNL, en de Burundese regering. Daarmee lijkt een einde gekomen aan een conflict tussen Hutu's en Tutsi's, waarbij honderdduizenden mensen sinds 1993 zijn omgekomen.

Op vrijdag heeft minister Koenders een gesprek met de Burundese President, Nkurunziza, de Minister van Financiën, Economie en Ontwikkelingssamenwerking en FNL-leider Rwasa. Ook zal hij met politieke partijen en het mensenrechtenorganisaties spreken. Op zaterdag brengt hij een werkbezoek aan een landbouwprogramma. Nederland speelt een belangrijke rol bij de sociaal-economische wederopbouw en openbaar bestuur in Burundi. Voor 2008 is er een bedrag van 32 miljoen gereserveerd voor Burundi.

Voorafgaand aan zijn reis naar Burundi neemt Koenders dinsdag deel aan een conferentie over de Palestijnse Gebieden in Berlijn en woensdag aan het Global Humanitarian Forum in Geneve, dat door Kofi Annan wordt georganiseerd en waarbij de gevolgen van het klimaatprobleem voor ontwikkelingslanden centraal zullen staan. Daarnaast heeft Koenders in Geneve gesprekken met Guterres (UNHCR) en Holmes (OCHA), waarin de situatie in Zimbabwe en Birma aan de orde zal komen.

Koenders maakt op zaterdag een tussenstop in Nairobi, waar hij gesprekken voert over de snel verslechterende humanitaire situatie in Somalie. Koenders is zondagochtend weer terug in Nederland.