Waterleidingmaatschappij Drenthe

Subsidie voor extra projecten H2O-partners

24 juni 2008

Nederlandse watersector helpt Atjeh bij wederopbouw

Een extra financiële bijdrage van 1,2 miljoen euro voor waterprojecten in het door de tsunami van 2004 getroffen Atjeh: dat is het verheugende resultaat van een verzoek van de Stichting H2O-partners Sumatra aan de Nederlandse ambassade in Jakarta. Tegelijkertijd heeft de ambassade de looptijd van het contract opnieuw verlengd, namelijk van augustus 2008 tot 30 april 2009. Ook de provincie Utrecht heeft een extra bijdrage toegezegd van ⬠415.000.

De stichting H2O-partners Sumatra â opgericht door de Nederlandse watersector na de tsunami van eind 2004 â heeft de afgelopen drie jaar met succes projecten uitgevoerd in Atjeh voor herstel van de watervoorziening. Voor zowel drinkwater- als sanitatieprojecten heeft de sector destijds vijf miljoen euro bijeengebracht, een bedrag dat door de Nederlandse overheid is verdubbeld. Partners voor Water heeft één miljoen euro bijgedragen.
Na de grote tegenslag van de tsunami wilde H2O-partners de kans benutten om betere voorzieningen dan de oorspronkelijke te realiseren en te borgen. De stichting streeft naar een duurzame economische ontwikkeling. Vanuit die missie zijn projecten gedefinieerd en uitgevoerd. Na het eerste jaar van noodhulp en plannen maken en het tweede jaar waarin alle projecten van start gingen, zijn in 2007 al veel projecten opgeleverd. Deze zomer worden ze afgerond.

De projecten oogsten veel waardering bij de lokale drinkwaterbedrijven. SAB-SAS, de uitvoerings-organisatie van H2O-partners in Indonesië, werkt nauw samen met de waterbedrijven en de lokale overheid. Vanwege de positieve resultaten deden eind 2007 negen waterbedrijven in Sumatra het verzoek aan H2O-partners, om de samenwerking ook na augustus 2008 op enigerlei wijze voort te zetten. In opdracht van de Gouverneur van Atjeh bereidt een werkgroep van inmiddels elf Indonesische en drie Nederlandse waterbedrijven (PWN, WMD en DZH) een langer durende samenwerking voor. De gedachte is een overkoepelend bedrijf te vormen dat individuele waterbedrijven ondersteuning biedt op het gebied van investeringen en capacity building.

H2O-partners kan met de extra subsidie van de ambassade in de tussentijd het werk voortzetten ter verduurzaming van de bereikte resultaten. De Ambassade is zeer geïnteresseerd in de voortgang en heeft te kennen gegeven de ontwikkeling âmet meer dan normale belangstellingâ te volgen.

Meer informatie, waaronder het Jaarverslag 2007, vindt u op de website www.h2opartners.nl