European Union



Brüssel, 23 Juni 2008

Thalys trein wordt gedecoreerd met het logo van het Europese Jaar van de Interculturele Dialoog (EJID) 2008

Op 24 juni 2008 neemt Ján Figel', Europees Commissaris voor Onderwijs, Opleiding, Cultuur en Jeugdzaken, deel aan een persconferentie met als doel een speciale hogesnelheidstrein van Thalys te lanceren die gedecoreerd is met het logo van het Europese Jaar van de Interculturele Dialoog 2008 (EJID). Thalys, die hoofdsteden en steden van vier lidstaten van de EU met elkaar verbindt, en elke dag duizenden passagiers van verschillende nationaliteiten vervoert, is een goed symbool voor de interculturele uitwisseling in Europa. De gedecoreerde trein rijdt vanaf 24 juni tot het einde van het jaar.

De Europese Commissaris voor Onderwijs, Opleiding, Cultuur en Jeugdzaken, Jàn Figel', omschreef de betekenis van het Thalys "event" als volgt: "Interculturele dialoog maakt deel uit van ons dagelijks leven in Europa, zoals een in december 2007 uitgevoerde Europese peiling van de publieke opinie bevestigde. Deze peiling onthulde ook dat meer dan de helft van deze ontmoetingen plaatsvinden in een openbare ruimte. Aangezien Thalys treinen een heel goed voorbeeld zijn van een openbare ruimte die uitnodigt tot interculturele interactie, verwelkom ik Thalys graag als partner van het Europese jaar van de Interculturele Dialoog. Het EYID logo op de Thalys trein zal een grotere zichtbaarheid geven aan dit Europese jaar."

"We zijn heel trots op de verrijkende partnerschappen die we de afgelopen jaren hebben ontwikkeld met de culturele spelers in ons netwerk. Dat we zijn uitgekozen om de vlag van het EJID op onze treinen af te beelden, maakt ons enthousiasme nog groter," bevestigt Jean-Michel Dancoisne, CEO van Thalys.

Het EJID heeft in zes maanden tijd de aandacht gemobiliseerd in alle EU lidstaten en soms zelfs buiten de EU. De meeste activiteiten hadden plaats op plaatselijk of landelijk niveau, omdat het concept is gebaseerd op gedecentraliseerde evenementen. Partnerschappen tussen sponsors en media zijn ontwikkeld voor een brede samenwerking, sterke zichtbaarheid en informatieverspreiding tijdens en na afloop van het Jaar. Het doel van het EJID is te laten zien dat Europa's grote culturele verscheidenheid een uniek voordeel is en iedereen die in Europa leeft aan te moedigen de verschillende oorsprong en tradities van het culturele erfgoed te exploreren.

Sinds de Europese lanceringconferentie in Ljubljana in januari, is het Jaar goed op gang gekomen en is erin geslaagd zowel de aandacht van de Europese media als van het grote publiek te trekken. Er zijn tot nu toe zo'n 5.000 artikelen in de Europese pers verschenen en bijna 400.000 personen hebben de officiële website www.dialogue2008.eu bezocht en meer dan 2,5 miljoen pagina's bekeken. De website is het belangrijkste middel van de informatiecampagne en de statische pagina's zijn vertaald in de 23 officiële talen van de EU.

Thalys treinen hebben meer dan 65 miljoen passagiers vervoerd tussen Parijs, Brussel, Amsterdam en Keulen sinds de lancering van de treinen in 1996. Thalys is hiermee, gekoppeld aan andere hogesnelheidstreinen in Europa, onderdeel van het antwoord dat de EU geeft op het probleem van de klimaatsverandering en een efficiënt energiegebruik.

Voor meer informatie over Thalys en het Europese Jaar van de Interculturele Dialoog 2008:

www.thalys.com

www.dialogue2008.eu