Partij van de Arbeid

Den Haag,23 juni 2008

Vragen van de leden Vos en Spekman (beiden PvdA) aan de staatssecretarissen van Economische Zaken en Sociale Zaken en Werkgelegenheid

over de antwoorden op de vragen over de verkoopmethoden van Pretium


1. Bent u bekend met het feit dat het onderzoek van de Consumentenautoriteit naar Pretium nu al twee en een halve maand in de afrondende fase is?


2. Bent u het eens met de PvdA fractie dat het onderzoek wel erg lang duurt gezien het feit dat al bijna een jaar geleden het onderzoek gestart is? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat is de reden dat het onderzoek zo lang duurt?


3. Bent u bekend met het feit dat Pretium eenieder die vragen stelt over haar verkoopmethoden, waaronder de tv programma s Kassa en het consumentenprogramma van de omroep Max, de Consumentenautoriteit aanklaagt wegens smaad? En is de harde opstelling van Pretium de oorzaak van de vertraging van het onderzoek?


4. Deelt u de mening van de PvdA fractie dat kopen op afstand, waarbij de consument mondeling met een contract kan instemmen, risicovol is voor kwetsbare consumenten die niet weten dat ze met een contract hebben ingestemd?


5. Deelt u de mening dat een aanpassing aan de wet verkoop op afstand, zoals een handtekeningvereiste ter bevestiging, de consument en vooral de kwetsbare consumenten als de ouderen beter kan beschermen? Zo neen, waarom niet? Zo ja, bent u bereid deze aanpassing van de wet te maken?


6. Deelt u de mening van de PvdA fractie dat het opnemen van een handtekeningvereiste tot niet meer administratieve lasten leidt dan de antwoordplicht voor de consument en een latere verwerking voor de aanbieder, gezien het feit dat het contract toch moet worden verzonden naar de consument? Zo neen, waarom niet?

Met vriendelijke groet,

Leo van der Helm

PvdA persvoorlichting

telefoon 070-318 2704